Inés Perpiñá met een door haar gemaakte tutu voor een dansvoorstelling: ,,De Nederlandse taal heb ik in de praktijk geleerd. Cursussen gingen me niet snel genoeg. Ik vroeg iedereen vooral geen Engels met me te praten. Dat werkte!" (foto: Anja Straathof)
Inés Perpiñá met een door haar gemaakte tutu voor een dansvoorstelling: ,,De Nederlandse taal heb ik in de praktijk geleerd. Cursussen gingen me niet snel genoeg. Ik vroeg iedereen vooral geen Engels met me te praten. Dat werkte!" (foto: Anja Straathof) (Foto: Anja Straathof)

Inés maakt pakjes vol kleur en blingbling voor sport & dans

  Zakelijk

Apeldoorn - Op de zolder van een onopvallende doorzonwoning in De Maten maakt Inés Perpiñá aan de lopende band kleding voor dans en artistieke sporten: kunstschaatsen, modern en klassiek ballet, gymnastiek en nog veel meer. Amper vijf jaar woont Inés in Nederland. Maar inmiddels spreekt ze de taal en heeft ze een eigen bedrijf in sport- en danskleding.

Door Anja Straathof

De basis van Ritmo, sport- en danskleding werd ver buiten Nederland gelegd. Inés: ,,Ik ben geboren in Venezuela en opgeleid tot modeontwerper. Op mijn twintigste begon ik een eigen kledingmerk met lingerie en zwemkleding. Toen we in Barcelona woonden had ik een eigen winkel met kleding. Ik volgde meer opleidingen op het gebied van lingerie en corsetterie. Ook was ik docent aan een mode-instituut en maakte de kleding voor een dansschool met een paar honderd leerlingen. Is corsetterie een wat ouderwets klinkend Nederlands woord? Dat kan kloppen, want je moet daarbij denken aan de Victoriaanse tijd, met die prachtige jurken en rijglijfjes daaronder."

Gym en acrobatiek

In een rap tempo vertelt Inés verder. Ze mag het dan lastig vinden om te snel gesproken Nederlands te verstaan, zelf doet ze daar in enthousiasme niet voor onder. ,,Eenmaal verhuisd naar Apeldoorn deed onze dochter Sara aan kunstrijden. Haar pakje maakte ik natuurlijk zelf. Andere ouders vroegen me of ik ook voor hún kind de kleding wilde maken. Zo heb ik een vaste klantenkring opgebouwd bij de kunstrijden-afdeling van DNIJ, De Nieuwe IJsclub. Dat is ook gebeurd bij sommige dansscholen. Eigenlijk zijn er heel veel sporten waarvoor ik kleding ontwerp en maak. Verschillende soorten van gymnastiek, acrobatiek, synchroon-zwemmen. Niet alleen voor de uitvoeringen, maar ook trainingskleding. Heerlijk om te doen!"

Pink Panther

,,Al die sporten hebben met elkaar gemeen dat de kleding wordt gemaakt van rekbare stoffen. Heel kleurig en met veel bling bling. De materialen koop ik in Italië en Engeland. Ik ontwerp de modellen zelf, maar het gebeurt natuurlijk ook dat men een eigen idee of ontwerp heeft. Bij dans en kunstrijden moet de kleding aansluiten bij de muziek. Laatst heb ik iets gemaakt in de stijl van de Pink Panther. Er is ook veel vraag naar Disney-prinsesjes en kleding die past bij klassieke muziek."

Is deze kleding in Nederland anders dan in Spanje? ,,Nee, de sport zelf is soms anders. In Spanje komt kunstrijden weinig voor, en is rolschaatsen een grotere sport."

www.ritmokleding.nl en info@ritmokleding.nl

Meer berichten