(foto Helene Nieuwenhuis)
(foto Helene Nieuwenhuis) (Foto: )

Met mindfull boksen uit je hoofd en in je lijf!

  Sport

Apeldoorn – Na een stressvolle periode van veel binnen zitten, mogen Apeldoorners na versoepeling van de corona-maatregelen langzaamaan weer naar buiten. Velen onder ons hebben de afgelopen tijd onder enorme druk gestaan: thuis alle ballen in de lucht houden, het missen van dierbaren, thuisonderwijs geven en niet kunnen ontspannen. Daar ervaren we nu de consequenties van: het blijkt niet altijd even gemakkelijk om emoties een plek te geven en rust te vinden in het hoofd. Hier kan Mindfull boksen uitkomst bij bieden. 

‘Mindfull boksen’: het klinkt als een bijzondere combinatie: boksen, maar dan met de rust van mindfullness (een vorm van ‘inzichtmeditatie’). Toch blijkt het een goede match te zijn, zo vertelt oprichter Jermaine Tentua: “Bewegen zorgt voor ontlading en dat gedachten van eventuele stressoren verminderen. Dit komt mede doordat het gelukshormoon Endorfine vrijkomt. Dit gevoel is vaak van korte duur. Door meditatie te combineren met boksen, staan mensen stil bij wat ze écht voelen. Bovendien blijft het gelukshormoon met deze combinatie langer in het lichaam.”

Mindfull boksen is niet gericht op vechten of elkaar knock-out slaan, maar juist op het bewegen en het vergroten van de weerbaarheid door bijvoorbeeld het aangeven van grenzen. “We trekken onze bokshandschoenen aan maar doen elkaar geen pijn. Raken zonder te kwetsen, noemen we dat.”

Samen met collega Wim Simmers start Tentua dit boks-initiatief: “Na jarenlang als hulpverleners met onze voeten in de klei te hebben gestaan binnen verschillende sectoren zoals (gesloten-) jeugdhulpverlening, volwassenenzorg en gehandicaptenzorg, zagen we zelf het positieve effect van bewegen, mediteren en coachen.” Een gevoel benoemen en over iets praten, blijkt soms best lastig te zijn. “Door te bewegen laat je patronen zien, zonder daar veel gesprekken over te voeren.”

Het mindfull boksen wordt door Tentua en Simmers gecombineerd met hun kennis van ontwikkelingspsychologie en mindfulness. “Een unieke combinatie” , aldus Tentua.

Mindfull boksen is bedoelt voor iedereen boven de 12 jaar, die wil werken aan persoonlijke veerkracht en/of op zoek is naar manieren om rust te vinden, emoties te reguleren en/of deze een plaats te kunnen geven.

Vanuit verschillende hoeken is inmiddels interesse getoond, zo geeft Simmers op dit moment trainingen binnen de forensische zorg. Ook hebben verschillende ouders/verzorgers Simmers en Tentua benadert, bijvoorbeeld wanneer hun kinderen te maken hebben met onzekerheid, pesten of angstig zijn om weer naar school te gaan. Mindfull boksen helpt deze jongeren en kind(eren) weerbaarder te worden.

Op dit moment wordt het mindfull boksen aangeboden in Apeldoorn, Arnhem en Deventer. Met name in de buitenlucht, en -zodra dit weer mag-  in sportzalen.

Tentua: “Mindfull boksen gebeurt meestal één-op-één, omdat iedere sessie wordt toegespitst op de individuele behoeften van een deelnemer. Ook kunnen we trainingen verzorgen op locatie. In de toekomst willen we graag uitbreiden naar groepslessen.”

Meer informatie is te vinden op: www.mindfullboksen.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden