Groen Wit ’62 is na de meivakantie weer gestart met aangepaste jeugdtrainingen (foto Linda Halderman).
Groen Wit ’62 is na de meivakantie weer gestart met aangepaste jeugdtrainingen (foto Linda Halderman). (Foto: )

Jong Apeldoorn weer aan het sporten

  Sport

Apeldoorn - Deze week mogen basisscholieren en beoefenaars van contactberoepen weer aan de slag. Volgende maand volgen de horeca, bioscopen en musea. Het versoepelen van de coronamaatregelen begon onlangs met het toestaan van groepstrainingen voor kinderen tot en met 12 jaar. Een besluit waarvoor ook Apeldoornse sportverenigingen enkele creatieve aanpassingen moesten verrichten. Want hoe hanteer je bijvoorbeeld de anderhalvemetermaatregel op en om een sportveld?

Door Bert Nijenhuis

“We hebben looproutes op het park aangebracht, zodat de kinderen niet op één plek naar binnen en buiten hoeven”, licht secretaris Marieke Oosterhof de aanpassingen bij Tennisclub Sprenkelaar toe. “Bij de in- en uitgang is desinfectiemateriaal aanwezig. Waar nodig worden de lesgroepen over meerdere tennisbanen verdeeld. Er is voldoende ruimte om afstand te kunnen houden.” 

Ook bij tennisvereniging De Maten zijn kinderen weer volop aan het trainen. “We hebben ons park voorzien van informatieposters, routebewijzering, desinfecterende middelen en er is een toezichthouder aanwezig", vertelt secretaris Jos Brekelmans. “Er wordt met maximaal vier kinderen op één baan getraind. We hebben het voordeel dat tennis geen contactsport is. Daarbij hoeven kinderen tot en met 12 jaar de anderhalvemetermaatregel niet in acht te nemen. Wat wel weer geldt voor kinderen van 12 tot en met 18 jaar.”

Waar bij tennis voldoende afstand genomen kan worden, is handbal een contactsport bij uitstek. De jeugdtrainingen bij AHV Achilles zijn dan ook flink aangepast. “We trainen op dit moment alleen individueel”, verklaart vicevoorzitter Marjolein van Groen. “Er staat dus geen keeper op de goal en er wordt niet overgespeeld.” 

Sportvereniging Groen Wit ’62 is na de meivakantie weer gestart met jeugdtrainingen. "Om extra ruimte te creëren, traint elk team tijdelijk geen twee maar één keer per week", verklaart voorzitter Jeugdcommissie Marielle Pauli. "Waar de trainingen elkaar normaal gesproken direct opvolgen, zit er nu extra tijd tussen. De kleedkamers zijn op slot en ouders blijven buiten het terrein. Vrijwilligers houden toezicht op de onderlinge afstand op het veld en het handhaven van de looproutes.”

Hoewel de jeugd weer aan het sporten is, heeft de coronacrisis er flink ingehakt bij de sportverenigingen. Marieke Oosterhof noemt de financiële gevolgen voor Tennisclub Sprenkelaar substantieel. “Een groot deel van de barinkomsten wordt normaal gesproken in deze periode verdiend. Ook missen we inkomsten van toernooien en overige activiteiten.” 

AHV Achilles kreeg op sportief vlak een flinke tegenvaller te verwerken. “Ondanks de naderende kampioenschappen konden onze teams Heren 1 en Heren 2 niet promoveren”, verzucht Marjolein van Groen. “Het Nederlands Handbal Verbond heeft bepaald dat er dit jaar niet gepromoveerd en gedegradeerd wordt. We verwachten een flinke ledendaling als niet snel duidelijk wordt of de competitie na de zomer weer van start gaat."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden