Onder leiding van maître Georges Dérop werd ook het schermen zelf naar een hoger niveau getild. (foto Gert Perdon)
Onder leiding van maître Georges Dérop werd ook het schermen zelf naar een hoger niveau getild. (foto Gert Perdon) (Foto: )

Surtout wil groeien en de grens over

  Sport

Apeldoorn - Volgend jaar wordt er zeventig jaar op verenigingsniveau geschermd in Apeldoorn. Begonnen als A.S.V. Zorro werd de naam in 1991 veranderd in het volwassener Surtout. Onder leiding van maître Georges Dérop werd ook het schermen zelf naar een hoger niveau getild. Sinds zijn aanstelling leverde de vereniging 132 Nederlands kampioenen af. Het motto is nu: doorgroeien en aanhaken bij de internationale top.

Door Bert Nijenhuis

Als CIOS-student raakte Dérop 43 jaar geleden verslingerd aan het schermen. "Vooral de uitdagingen in de sport spraken me aan. Voetbal is in de kern makkelijk; je hebt een veld, een bal en twee doelen. Technische handelingen kan iedereen leren, maar voor schermen moet je ook spelintelligentie en inzicht hebben. Je kunt zeggen dat een schermer het atletisch vermogen van een atleet, het denkvermogen van een schaker en de lenigheid van een turner moet hebben."

Afvallers

Dérop erkent dat de moeilijkheidsgraad het lastig maakt jongeren te binden. "Ook de pubertijd en studietijd zorgen voor afvallers. Wie dat doorstaat, haakt zelden af. Vooral omdat je blijft leren. Dat geldt ook voor mij." De maître van Surtout nam acht keer deel aan het WK, behaalde (het hoogste) schermdiploma 5, was bondscoach en werd zelfs geridderd. Achttien jaar geleden werd hij door Surtout benaderd voor de functie van maître/schermleraar. "Ik heb ingestemd, mits ik mijn stempel op het beleid mocht drukken. Ik zag mogelijkheden om de landelijk top te bereiken, wat ook gelukt is. De vereniging groeide van tien naar veertig leden. Je trekt nu eenmaal meer mensen met mooi schermen. Want het is een gracieuze en zeker geen harde sport." De veelgehoorde bewering dat schermen duur is, wuift Dérop eveneens weg. "Bij ons zijn de eerste drie lessen altijd gratis. Wie wil blijven schermen, kan materiaal huren. Gaandeweg kopen leden hun eigen spullen. Die zijn gemaakt van degelijk materiaal en gaan zeker vijf jaar mee." Sinds 2015 zijn de schermverenigingen van Zutphen en Doetinchem opgegaan in Surtout. "Samen hebben we tachtig leden, waarvan er 45 in Apeldoorn schermen. We willen doorgroeien naar honderd."

Op 21 december wordt in de Apeldoornse Mheenhal het door Dérop bedachte Nationale Jeugdpuntentoernooi (JPT) gehouden. Ook dit moet de schermsport een boost geven. "Kinderen willen wedstrijden spelen, maar het eindeloos wachten tijdens toernooien is vooral funest voor de ouders. Jaarlijks worden er landelijk tien JPT's gehouden, waar zo'n honderd deelnemers maximaal drie uur lang wedstrijden schermen. Daarna kunnen ze naar huis om 's avonds online hun scores te bekijken. Bij 250 punten krijgen ze een diploma en bij 1000, 2000 en 3000 punten respectievelijk een bronzen, zilver en gouden embleem. In dat laatste geval zijn ze klaar voor de grote toernooien. Het leuke is dat iedereen uiteindelijk in de prijzen valt, de een doet er alleen wat langer over dan de ander."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden