Apeldoornse karateka naar WK: Jamie Bo wil gaan knallen in Santiago


Jamie Bo in actie. (Foto: B. Clarkson)
Jamie Bo in actie. (Foto: B. Clarkson) (Foto: B. Clarkson)

Apeldoornse karateka naar WK: Jamie Bo wil gaan knallen in Santiago

  Sport

APELDOORN - Waar veel van haar leeftijdsgenoten zich onderdompelen in het uitgaansleven, besteedt Jamie Bo Schaap (15) haar vrije tijd vooral aan trainen. Al die trainingsuren beginnen steeds meer vruchten af te werpen, met als voorlopig hoogtepunt kwalificatie voor de Wereldkampioenschappen voor Cadetten, Junioren en U21. Daarvoor is het Apeldoornse talent van 23 tot en met 27 oktober in de Chileense hoofdstad Santiago.

Door Bert Nijenhuis

Het was geen vriendinnetje, broertje of zusje dat Jamie Bo Schaap enthousiast maakte voor karate. "Mijn moeder beoefende vroeger een vechtsport en doet tegenwoordig zelf ook aan karate. Toen ik 6 jaar was ben ik op haar aanraden een kijkje gaan nemen bij Karate-do Smaal. Sindsdien ben ik aan de sport verslingerd. Ik reed ook altijd nog paard, maar daar ben ik vorig jaar mee gestopt. Het was niet meer te combineren. Geen moeilijk besluit, want ik weet dat ik met karate veel meer kan bereiken. Dat ik jong ben begonnen, is zeker een voordeel. Een beetje aanleg helpt natuurlijk ook en voor de rest is het zo'n vijf keer per week hard trainen."

Dat leidde in 2014 tot een mooie eerste plaats bij de Nederlandse Kampioenschappen. "Die werden gehouden in Apeldoorn, wat het extra speciaal maakte. Andere hoogtepunten waren wedstrijden in België en Duitsland. In het buitenland is het niveau toch wat hoger. In Luxemburg heb ik me gekwalificeerd voor de WK." Voor Jamie Bo is de grootste uitdaging om steeds weer iets nieuws te leren en uiteraard beter te worden. "Dat moet ook wel, want de concurrentie is groot. Die komt vooral uit de oosterse landen, maar ook een Belgisch meisje is erg goed. In Chili ga ik gewoon knallen en dan zie ik wel hoe ver ik kom."

Ze is een van de veertien geselecteerde deelnemers die op de WIK uitkomen voor Nederland. "Ik neem deel aan het onderdeel kata. Dat betekent dat je een soort schijngevecht opvoert, waarbij je met verschillende technieken allerlei figuren maakt. De scheidsrechters bepalen door het opsteken van de rode of blauwe vlag wie er wint. Die manier van beoordelen gaat vervangen worden door een puntenbeoordeling. Een goede zaak, want dan word je op je eigen prestaties beoordeeld en minder met je tegenstander vergeleken. Techniek is mijn sterke punt. Wat kracht betreft kan ik nog sterker worden."

Tussen de wedstrijden en trainingen door moet de karateka ook nog gewoon huiswerk maken en naar school. "Ik zit op het Christelijk Lyceum Apeldoorn, waar ze altijd meewerken door me vrij te geven voor een toernooi." Tijd om gas terug te nemen, is er voorlopig niet voor Jamie Bo, want na de zomervakantie staan ook de kwalificaties voor de EK van 2020 in Boedapest op het programma. "Het hoogst haalbare zijn de Olympische Spelen. Die van volgend jaar in Tokio komen voor mij te vroeg. Helaas is karate daarna geen olympische sport meer. Ik geloof dat breakdance ervoor in de plaats komt. Erg jammer, hopelijk komen ze daar nog op terug."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden