Foto: Liselotte Schippers

Wereldtop paracycling in Apeldoorn: 'De deelnemers hier zijn klasbakken'

  Sport

Apeldoorn - Toernooidirecteur Teun Mulder: ,,Deze dagen zijn heel gaaf. Leuk om oude bekenden weer te zien en we zijn blij met de aanwezigheid van de supporters. Al die mensen, voor de sporters is het zo fijn die aanmoediging te horen." In het Omnisport aan de Voorwaarts vonden van 14 t/m 19 maart de wereldkampioenschappen Para-cycling 2019 plaats. Teun Mulder werd gevraagd als toernooidirecteur. ,,Als toernooidirecteur houd ik mij bezig met zaken als assisteren bij de huldiging, de pers en helpen met het sporttechnische gedeelte."

Door Liselotte Schippers

Teun heeft zelf een lange sportcarrière achter de rug van '99 tot '16 met onder meer brons bij de Olympische Spelen in Londen en goud op de tandem met Tristan Bangma bij de paralympische spelen in Rio de Janeiro. Teun begon zijn fietscarrière bij de Apeldoornse wielrenvereniging De Adelaar en maakte vele meters in het Omnisport. Teun: ,,Zelf ben ik niet beperkt, maar piloot op de tandem. Toen ik met tandemfietsen begon, had ik al mijn eigen doelen bereikt en was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik kende al wat jongens van de baan en raakte er over in gesprek. Zo vond ik mijn uitdaging en na testen werden Tristan en ik een team."

Bij het WK nemen twee paradisciplines deel: Tandem voor doorgaans visueel beperkten en Cycling voor mensen met een lichamelijke beperking. Het fietsen met een beperking is verdeeld in vijf klassen. C1 is de zwaarste categorie. Hierin rijden bijvoorbeeld renners met een geamputeerde arm en geamputeerd been. De C5 is de lichtste categorie. Deze renners kunnen hun onderlichaam nog volledig gebruiken, maar hebben bijvoorbeeld een amputatie onder hun elleboog. Teun: ,,De sporters zijn vaak al lang actief. Met een beperking geboren of beperkt na een ongeluk. Deze deelnemers hier zijn gewoon klasbakken, die willen winnen en die strijd is net als met alle topsport mooi om te zien." De parasport krijgt ook steeds meer verdiende aandacht. ,,Het kan altijd beter, meer zendtijd, meer sponsors waardoor er steeds meer mogelijk wordt."

Apeldoorn mocht met het Omnisport Centrum als gastheer optreden voor dit baanwielerevenement op wereldniveau. Het WK is een belangrijk kwalificatiemoment voor de paralympische spelen in Tokyo 2020. Daarom waren alle wereldtoppers aanwezig. Teun Mulder: ,,Nederland heeft het goed gedaan, we hebben verschillende medailles naar binnen gehaald. Vaak met tijden waar menig sporter bij wijze van spreken een moord voor doet." Al op de eerste dag won Caroline Groot goud op haar thuisbaan.

Meer berichten