Foto: Gert Perdon

Fredericku en Selina zijn klaar voor EK

  Sport

Apeldoorn - Hij is 14 en vijfvoudig Nederlands kampioen. Zij is 15 en viervoudig Nederlands kampioen. De Apeldoornse karateka's Fredericku Bedou en Selina Cicek hebben op jeugdige leeftijd al een indrukwekkende prijzenkast. Wellicht moet daarin volgende maand alweer ruimte worden vrijgemaakt, want op 8 en 9 februari nemen de twee leden van Karate-do Smaal uit Apeldoorn deel aan de Europese Kampioenschappen in het Deense Aalborg. Fredericku op het onderdeel Kumite (gevecht), Selina Cicek op het onderdeel Kata (schijngevecht).

Door Bert Nijenhuis

"Ik hield altijd al van vechten", verklaart Fredericku zijn eerste schreden in de dojo acht jaar geleden. "Karate was het gelijk helemaal voor mij. Als je het leuk blijft vinden en keihard doorgaat met trainen, kun je ver komen." Het was een karatepak dat zeven jaar geleden de aandacht bij Selina aanwakkerde voor de vechtkunst. "Mijn neef droeg het en ik vond het heel stoer. Ik ben bij Karate-do Smaal gaan kijken en toen ik voor het eerst meedeed, gaf me dat een kick."

Vijf keer per week trainen de karateka's bij Karate-do Smaal. Als leden van de Karate Bond Nederland nemen ze daarnaast ook deel aan nationale selectietrainingen. "Ik train nooit met tegenzin", stelt Fredericku. "Ik weet waarvoor ik het doe: het bereiken van steeds een hoger doel." De juiste sportmentaliteit gecombineerd met een flinke dosis talent heeft beide karateka's de nodige nationale titels opgeleverd. "Ik ben op elke titel even trots", verklaart Selina.

"Het is ook niet zo dat ik de laatste eenvoudiger won. Je moet jezelf blijven verbeteren en nooit denken dat je er al bent." Waar veel van hun leeftijdsgenoten het uitgaansleven ontdekken, moeten de EK-gangers menig feestje laten schieten. "Dat is soms best jammer", bekent Selina. "Maar we krijgen er veel voor terug." Fredericku geeft toe het soms vervelend te vinden als vrienden 's avonds op stap gaan terwijl hij moet leren. "Omdat ik overdag moest trainen. Maar uiteindelijk brengt karate me veel meer dan een feestje."

Fredericku en Selina beschikken over een LOOT-status bij het Veluws College, waardoor ze geen toernooi hoeven te missen. Met de punten die ze op binnen- en buitenlandse toernooien hebben verzameld, kwalificeerden ze zich voor het EK. Selina: "Als teamlid heb ik al eens meegedaan aan het EK in Sochi, Rusland. Een geweldige ervaring. In Aalborg hoop ik in elk geval de eerste ronde door te komen. Mijn moeder en opa en oma gaan mee, wat erg leuk is!"

Fredericku wordt door zijn ouders vergezeld op zijn eerste EK. "De beste karateka's uit toplanden als Turkije, Italië, Japan en Rusland zullen aanwezig zijn. Ik ga mijn best doen om zover mogelijk te komen." De clubgenoten dichten elkaar zeker kansen toe. "Selina is een van de beste karateka's van Nederland." Als een rake karatetrap krijgt Fredericku het compliment retour. "Hij is écht een toppertje!" Beide toppers dromen ervan ooit het hoogst haalbare podium te betreden; de Olympische Spelen. "Die van 2024 misschien", droomt Fredericku hardop. "Of anders die van 2028."

Meer berichten