Team NL op naar Special Olympics


Foto: Liselotte Schippers

Team NL op naar Special Olympics

  Sport

Apeldoorn - Coaches Team NL Gymnastiek Evaline Heuvelmans en Antoinette van Eck: "Iedereen komt tot zijn recht en wordt op eigen niveau ingeschaald. Meedoen is belangrijker dan winnen, maar er wordt zeker gepresteerd. Team NL en onze zes sporters werken daar hard voor."

Door Liselotte Schippers

Zes sporters van Novitas (Apeldoorn) en Agios (Vaassen) zijn geselecteerd om van 14 t/m 21 maart deel te mogen nemen aan de Special Olympic World Games 2019 in Abu Dhabi. Uit ruim 170 landen komen 7000 sporters met een verstandelijke beperking bij elkaar om de sportieve strijd aan te gaan. Daarmee is het in 2019 's werelds grootste sportevenement.

Team NL gaat met 65 sporters en is actief in 13 takken van sport, waaronder de gymnastiek uit Apeldoorn en Vaassen. Sporter Erik van Loenen is de oudgediende van het team en ging al eerder naar de spelen in Shanghai: "De zus van John F. Kennedy heeft in 1963 de Special Olympics opgezet om ons te laten sporten. Sporten is goed voor iedereen en ook voor ons gehandicapten, want dat zijn wij. Ik ben een echte sportman en ik doe mijn best."

De sporters gaan 16 dagen op stap voor de spelen en maken mee wat niemand mee maakt.

Marleen Hensbergen: "Het is ook spannend en soms een beetje te spannend. Maar door de spelen leer ik juist wat makkelijker op mensen af te stappen." Iedereen bereid zich voor op zijn eigen manier, maar alle sporters zijn er druk mee naast hun volle programma van werk, school of stage. Er wordt iedere week getraind en daarnaast zijn er steeds vaker extra trainingen voor het team.

Jelle van Vriesland: "Het is belangrijk om aan je conditie te werken en jezelf te zijn. Het is belangrijk om alles uit het leven te halen en door te trainen wordt je goed." De sporters oefenen al op de eed die ze voor de wedstrijd afleggen: 'Ik hoop dat ik win. Maar als ik niet win heb ik in ieder geval mijn best gedaan.' Anna Israëls: "Ik verwacht dat ik mijn best ga doen. Ik leer steeds beter door te gaan als het niet lukt en niet op te geven." 

Anne van den Berg: "Ik hoop wel op een medaille, maar vooral dat ik mijn oefeningen goed doe en kan laten zien wat ik kan."

De Special Olympics is een wereldwijde organisatie die het gehele jaar door zorgt voor sportevenementen. Zij staan voor leren van- en plezier beleven aan sport: genieten! Met eerlijke wedstrijden door inschaling op niveau. Er wordt waarde gehecht aan het verbeteren van de fysieke gezondheid, het bevorderen van de persoonlijke ontwikkeling, met meer zelfvertrouwen en eigenwaarde. Daarnaast wordt positieve beeldvorming ten aanzien van mensen met een verstandelijke beperking ook als doel gesteld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden