Sensei Ben van Elburg en sensei Ronald Looij groeten de jongste karateka's van Stichting Karate-Do van Elburg.
Sensei Ben van Elburg en sensei Ronald Looij groeten de jongste karateka's van Stichting Karate-Do van Elburg. (Foto: Rico Klumper)

Karate toernooi: topje van de ijsberg

  Sport

Apeldoorn - Sensei Ben van Elburg: "Wedstrijden zijn voor mij niet het belangrijkste, het is maar een topje van de ijsberg van karate. Maar toernooien zorgen er wel voor dat je karate kennissen- en vriendenkring groter wordt. Daarnaast kunnen we bij deze evenementen andere mensen onze mooie sport laten zien en hen hiervoor innemen."

Door Liselotte Schippers

In Sporthal Zuiderpark wordt op 20 oktober voor de vierde keer het Azuma karate toernooi gehouden. Het is een laagdrempelig Shotokan toernooi voor Kata en Kumite, waar 8 à 10 karate clubs aan deelnemen. Shotokan staat voor de moderne karate stijl naar grondlegger Funakoshi. Een Kata is een individuele stijloefening en Kumite is het sparren, een oefengevecht. "Azuma is uit vriendschap ontstaan, samen met oud-leerling Ronald van den Eyssel, die inmiddels zijn eigen school heeft in Eerbeek (KCE). Samen zijn we tot een mooi evenement gekomen waar de mensen die bij ons trainen zich kunnen meten met andere karateka's van clubs die vriendschappelijk met elkaar om gaan. Geen haat en nijd."

Sensei Ben zelf is in 1973 in aanraking gekomen met vechtsport. "We werden in die tijd geïnspireerd door films van o.a. Bruce Lee. Karate was er toen nog niet in Apeldoorn, maar mijn broertje zat al op Kempo. Toen hij mij een keer aanviel en ik gevloerd werd, dacht ik bij mezelf: dat gaat me niet nog een keer gebeuren!" Via jiu jitsu, speelt karate sindsdien een grote rol in het leven van Sensei Ben die 2 jaar geleden nog zijn 6e Dan behaalde. 'Do' in Stichting Karate-Do van Elburg staat voor 'de weg die je gaat'. "Karate is niet alleen wedstrijd. Het heeft veel meer. Karate heeft een opvoedende waarde, geeft discipline, verbeterd je concentratie en vergroot je zelfvertrouwen. En naast dat je lichaam goed wordt onderhouden, leer je beter met grenzen om te gaan."

In 1980 begon hij zijn eigen school omdat hij zijn eigen ideeën had over de invulling van karate. "Karate zie ik als een sociaal gebeuren. Dus ook samen andere dingen doen zoals een kamp, een barbecue en andere dingen die we organiseren om meer dan oppervlakkig contact te hebben. Van leden hoor ik terug dat we een soort familie zijn. Iedereen wordt geaccepteerd en voelt zich bij ons thuis. Karate kan zoveel betekenen in iemands leven, zo ook in mijn leven. Na mijn hersenbloeding in 2011 wilde ik er helemaal mee stoppen. Karate en vooral mijn rechterhand, Ronald Looij, heeft me er doorheen getrokken. Karate hielp me ook na het overlijden van mijn zoon drie jaar geleden. Het feit dat er een clubje op je wacht om voor te zorgen, leert je toch om door te gaan. Wat me overkomen is heeft me ook veel inspiratie gebracht om me te kunnen redden met wat er wél kan. En ik kan nog steeds goed les geven!"

Het Azuma toernooi begint om 9.30 uur in Sporthal Zuiderpark. 's Morgens zullen de kata wedstrijden plaatsvinden en 's middags de Kumite wedstrijden. Entree v.a. 12 jaar €5,-

www.skve.nl

Meer berichten