Elke dinsdagavond trekt stepteam Apeldoorn de paden op en de lanen in. ,,Bij het steppen verbrand je meer calorieën dan met fietsen." (foto Roger Bruininga)
Elke dinsdagavond trekt stepteam Apeldoorn de paden op en de lanen in. ,,Bij het steppen verbrand je meer calorieën dan met fietsen." (foto Roger Bruininga) (Foto: )

Gezellig zweven op de step terwijl de kilo's eraf vliegen

  Sport

Apeldoorn - 'Op de step, op de step, ik ben zo blij dat ik 'm heb', zong Wim Sonneveld in 1968. Woorden die Johan de Moor uit Apeldoorn vijftig jaar later nog altijd als muziek in de oren klinken. Anderhalf jaar geleden startte hij stepteam Apeldoorn, dat inmiddels zo'n vijftien leden telt. Johan hoopt op meer. "Niet iedere stepbezitter weet dat er stepteams zijn. Terwijl samen steppen zoveel leuker is!"

Door Bert Nijenhuis

Minder leuk is de reden waarom de initiator van het stepteam voor het eerst op het vervoersmiddel stapte. "Vier jaar geleden brak ik mijn enkel. Toen ik het sporten weer voorzichtig wilde oppakken, raadde mijn fysiotherapeut steppen aan. Daarbij worden je gewrichten namelijk minimaal belast."

Johan kreeg de smaak te pakken en had in zijn toenmalige woonplaats Tiel al snel een stepteam bij elkaar gebracht. "Toen ik begin vorig jaar naar Apeldoorn verhuisde, besloot ik hier hetzelfde te doen. Ook om mensen te leren kennen, want een sociaal netwerk ontstaat niet vanzelf." Volgens Johan is steppen zo leuk, dat je bijna zou vergeten hoe gezond het is. "Met een snelheid van ruim twintig kilometer per uur heb je het gevoel dat je zweeft, dat is echt kicken! Je belast je lichaam nauwelijks waardoor blessures een zeldzaamheid zijn, maar de inspanning is wel hoog. Rug, buik, billen, armen, benen; tijdens het steppen wordt alles wordt uitvoerig getraind."

Voorwaarde is wel dat de basisbeginselen worden nagevolgd. "Je moet stevig op je standbeen staan en niet voorover hangen en op je armen leunen", legt Johan uit. "Als je vervolgens om en om tien keer met je linker- en tien keer met je rechterbeen stept, zul je zien dat de kilo's er na een poosje af vliegen. Binnen een maand merk je al progressie. Bij het steppen verbrand je meer calorieën dan met fietsen. Terwijl je voor de wet gek genoeg voetganger bent."

Elke dinsdagavond trekt stepteam Apeldoorn de paden op en de lanen in. "Een voordeel van een grote groep is dat je na een gezamenlijk begin de boel kunt splitsen, aangezien er verschillende voorkeuren voor snelheden zijn. We hebben een groepsapp en spreken ook geregeld af buiten de trainingsavond. Dan steppen we bijvoorbeeld richting Kootwijk, Teuge of Paleis Het Loo. Gezellig, gezond én betaalbaar. Voor vierhonderd euro heb je geen racefiets, maar wel een goede step. Een helmpje van vijftien euro erbij en je bent klaar!"

De groepstraining van stepteam Apeldoorn start dinsdag om 19.30 uur op de parkeerplaats aan de Distelvlinderlaan 54. Wie geen step heeft, kan gebruik maken van een leenstep. Meer info: stepteamapeldoorn.nl, johandemoor@zonnet.nl, 06-83319459.

Meer berichten