Deelnemende landen zijn Engeland, Schotland, Wales, Duitsland, Frankrijk, België, Nederland, Spanje, Denemarken, Tsjechië en Oostenrijk. Toegang voor publiek is alle dagen gratis.
Deelnemende landen zijn Engeland, Schotland, Wales, Duitsland, Frankrijk, België, Nederland, Spanje, Denemarken, Tsjechië en Oostenrijk. Toegang voor publiek is alle dagen gratis. (Foto: Gerreke van den Bosch)

Interland voor junioren op de baan

  Sport

Apeldoorn - Toen zeven jaar geleden het initiatief werd genomen door de AR & TV De Adelaar baancommissie kon niemand bevroeden, dat dit zou uitgroeien tot een van de grootste wielertoernooien voor aanstormende talenten in Europa. Van vrijdag 12 t/m zondag 14 januari zijn de baanwedstrijden voor junioren bij Omnisport Apeldoorn.

Dit jaar komt Engeland met een afvaardiging van maar liefst 24 renners, het zelfde aantal waarmee Duitsland zich vertegenwoordigd weet. Frankrijk stuurt 20 van haar beste baanrenners, Tsjechië 13 evenals Denemarken en Wales. Al met al zijn er elf verschillende landen aanwezig: Spanje meldde zich op het laatste moment nog aan en maakt haar debuut op dit toernooi, dat door de Deense Talentencoach Thomas Dalsted omschreven wordt als "een mini-WK".

Dat is niet onlogisch, omdat de organisatie, alles uit de kast haalt om de omstandigheden waaronder gereden wordt zo volledig mogelijk te optimaliseren. Daar vallen strenge fietscontroles onder: gewicht, stand van stuur en zadel, alles moet aan de gestelde eisen voldoen, maar ook het gebruik van elektronica om de uitslagen zo correct mogelijk op de publicatieborden te krijgen. De jury die dit jaar uit minimaal drie internationaal bevoegde juryleden bestaat, krijgt het druk, omdat alle denkbare onderdelen van het baanwielrennen aan de orde komen. Elke wedstrijd kent een winnaar en iedereen moet voluit rijden.


Programma

Vrijdag 12 januari: 19.00 – 21.30 uur Ploegachtervolging en kwalificatie sprint vrouwen
Zaterdag 13 januari: 10.30-17.30 uur Pelotonswedstrijden: temporace, afvalkoers, puntenkoers, maar ook sprint
Zondag 14 januari: 10.00-16.00 uur pelotons- keirin, madison en dernywedstrijden.

De toegang is alle dagen gratis.

Meer berichten