Logo apeldoornsstadsblad.nl


Tai Chi? Een bron van geluk...

  Sport

APELDOORN - Veel mensen hebben wel eens gehoord over Tai Chi, Chi Kung en andere Chinese interne bewegingskunsten. Tegenwoordig zie je ook veel "mindfullness" activiteiten bij verschillende sportaanbieders.

Tai Chi groeit, net zoals Yoga en andere ontspannings activiteiten dat doen. Douwe Geluk een Tai Chi leraar uit Apeldoorn geeft ons een uniek inkijkje in de wereld van het Tai Chi, Qi Qong en zijn visie op mindfullness. Het licht schijnt op het water, zonnestralen schijnen door de bomen in de verte staat een schaduwachtig gestalte die allerlei bewegingen oefent in het Verzetstrijderspark in Apeldoorn. Het is Tai Chi docent Douwe Geluk die Tai Chi aan het beoefenen is.


Douwe is bouwkundig ingenieur, single en een super sociale man, toegankelijk en met een geniaal Tai Chi vernuft is erg openhartig naar anderen toe. Als we hem vragen, wat Tai Chi is en waarom hij Tai Chi beoefent geeft hij aan: "Ik heb altijd al Tai Chi gedaan, het brengt me rust, geeft een heerlijk gevoel en is geweldig. Tai Chi, eigenlijk Tai Chi Chuan betekent 'supreme ultimate boxing' en is een Chinese bewegingskunst die bestaat uit rustige bewegingen afgewisseld met snelle bewegingen. Er wordt geoefend in vormen, patronen waarbij het hele lichaam door bewegen moet. Er mag in principe geen stop in de bewegingen voorkomen. Er zijn vele stijlen van Tai Chi zoals de Yang, Wu, Chen, Wudang en anderen. Ik heb met vele verschillende docenten getraind en veel stijlen me eigen kunnen maken waaronder een Wudang Tai Chi vorm"


Vervolgens vroegen we wat Qi Qong is en Douwe antwoordde: " Qi Qong zijn in de basis korte oefeningen om energie en vitaliteit oo te wekken. Je kunt Qi Qong verdelen in zachte en harde qi qong, silk reeling enz. De bedoeling is bijvoorbeeld voor een tentamen op school of opdracht van werk die wat lastig is even wat Qi Qong te doen voor optimale focus, je zult zien dat je dan meer ontspannen de taken aan kan gaan. Ook heb je harde Qi Qong zoals de Shaolin Kungfu monniken dat doen maar dat is voor later eerst soft qi qong ontwikkelen!"


Nadat we de term "mindfullness" hebben laten vallen en hem vroegen of Tai Chi daarondervalt antwoord Douwe: "Mindfullness is eigenlijk een verkeerde term, mensen komen immers al met een volle mind, binnen ze willen juist meer ontspanning en 'mind emptyness' ervaren. Maar Tai Chi en Qi Qong zou je daaronder kunnen zetten ja. Tai Chi als het helende pad!" Douwe Geluk is tweevoudig Nederlands kampioen, als we hem vragen hoe dat voelt barst hij in een spontaan lachen uit en zegt hij: "Het voelt alsof ik nog harder moet oefenen en beter ermee bezig moet zijn, ere metaal zegt me in die zin niks"


Een bijzonder antwoord van deze intrigerende man, tot slot vroegen we Douwe wat zijn toekomstplannen zijn: "Ik ben bezig met een schooltje op te zetten dat Tai Chi Apeldoorn 'Fu Yuan' heet waar mijn naam in verwerkt zit want het betekent: 'Bron van Geluk'.

Vanaf 5 september 2017 is er een grote opening bij Gaia Apeldoorn aan de Henri Dunantlaan 6, 7312 BE Apeldoorn. Een ieder mag daar gratis komen deelnemen aan de openingsles. Daarnaast wil ik nog meer verbeteren binnen het Tai Chi Chuan, Qi Qong en Silkreeling" Indien mensen meer info willen over Tai Chi kunnen ze mailen naar: fuyuan.apeldoorn@gmail.com of de tijdelijke site bekijken: http://tai-chi-apeldoorn.jimdo.com.

Reageer als eerste
Meer berichten