Foto: Mathilde Dusol

TeamVIT valt werelduurrecord aan

  Sport

Apeldoorn - TeamVIT, het tandemteam Vincent ter Schure en Timo Fransen, doet 25 september 2020 om 12.00 uur in OmniSport Apeldoorn een officieuze poging om het werelduurrecord tijdrijden op de tandem te verbeteren.

Vincent ter Schure en Timo Fransen wonnen in 2016 op de Paralympische Spelen van Rio een gouden medaille en twee zilveren medailles. Ook werden zij wereldkampioen op de baan en grossierden ze de afgelopen jaren in hoofprijzen in verschillende disciplines van hun sport.

Waarom een tandem?
Vincent heeft de progressieve oogziekte Retinitis Pigmentosa (RP). Hij kreeg deze oogziekte in zijn pubertijd en sindsdien wordt zijn blikveld steeds kleiner. Het eindstadium is algehele blindheid. Hierdoor lukt solo wielrennen niet, maar in paracycling is van alles mogelijk, zoals tandemwielrennen samen met piloot
Timo Fransen.

Topsport
Binnen het tandemwielrennen is de concurrentie steeds groter en sterker en heerst er een echt topsportklimaat. TeamVIT is jaarlijks vier tot vijf maanden van huis en maakt trainingsweken van 25 tot 30 uur. De afgelopen jaren heeft het team grote sprongen gemaakt op heel veel vlakken, zoals training, materiaal en aerodynamica.

Paralympische Spelen Tokyo
Dit jaar stond volledig in het teken van de Paralympics in Tokyo, tot de covid-19 pandemie uitbrak. Bij de Paralympische Spelen zou TeamVIT deelnemen aan drie onderdelen: vier kilometer achtervolging op de wielerbaan, tijdrit op de weg en de wegrit. Het jaar kreeg een bizarre wending en alle plannen waren voor niets gemaakt. Er moest een hele nieuwe voorbereiding voor Tokyo komen. Om dit jaar toch nog een prestatie van formaat neer te zetten vallen Vincent en Timo om op 25 september het werelduurrecord aan.

Voorbeeld voor anderen
Het Bartiméus Fonds ondersteunt TeamVIT al jaren. Mensen met een visuele beperking moeten kunnen meedoen in onze samenleving, dus ook in de topsport. Vincent en Timo zijn een voorbeeld, zij inspireren meer mensen met een visuele beperking om te gaan sporten en zo alles uit het leven te halen wat erin zit. Mede dankzij de bijdrage van donateurs kan het Bartiméus Fonds TeamVIT ondersteunen bij hun sportieve ambities.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden