Logo apeldoornsstadsblad.nl


"Het gaat er nog steeds om zoveel mogelijk geld bij elkaar te brengen voor de strijd tegen kanker", zegt bestuurslid Anne Fokke de Vries. "125.000 euro is geweldig, alles daarboven nog geweldiger." (foto Gert Perdon)
"Het gaat er nog steeds om zoveel mogelijk geld bij elkaar te brengen voor de strijd tegen kanker", zegt bestuurslid Anne Fokke de Vries. "125.000 euro is geweldig, alles daarboven nog geweldiger." (foto Gert Perdon) (Foto: Gert Perdon)

Een duik in het Apeldoorns Kanaal voor de strijd tegen kanker

  Human Interest

APELDOORN – Het doel was 75.000 euro, het werd 125.000 euro, bij elkaar gezwommen in het Apeldoorns Kanaal. De eerste Swim to Fight Cancer 055 werd vorig jaar een doorslaand succes. Voor het bestuur geen reden de doelstelling voor de tweede editie op zondag 17 september flink op te schroeven. "Het gaat er nog steeds om zoveel mogelijk geld bij elkaar te brengen voor de strijd tegen kanker", zegt bestuurslid Anne Fokke de Vries. "125.000 euro is geweldig, alles daarboven nog geweldiger." 

Door Bert Nijenhuis 

Swim to Fight Cancer is een zwem-event dat in 2014 voor het eerst werd gehouden in Den Bosch. "De intentie was jongeren aan het bewegen te krijgen door ze te laten zwemmen in open water", weet De Vries. "Dat is later breder getrokken. Alle leeftijdsgroepen zijn nu welkom om mee te doen en donaties op te halen voor Fight Cancer, een stichting die fondsen werft voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding." In navolging van de insteek om het zwem-event als een olievlek over Nederlandse steden uit te spreiden, haakte Apeldoorn vorig jaar aan. "Het overtrof alle verwachtingen", vervolgt De Vries, die de nodige expertise opdeed als voorzitter van de Sportraad Apeldoorn. "We hadden het geluk een beroep op zeker vijftig vrijwilligers te kunnen doen, die ook nu weer meedoen. Het bestuur en kernteam, maar bijvoorbeeld ook de mensen van de reddingsbrigade. Vanzelfsprekend doen de gemeente, politie en het waterschap ook een duit in het zakje."

Naast de 1.500 meter individueel, 1.500 meter voor bedrijven en de 200, 400, 600 of 1.500 meter voor junioren, kan er dit jaar ook worden deelgenomen aan de 1.600 meter estafette. "Daar was de vorige keer vraag naar", verklaart De Vries. "Veel deelnemers komen uit de zwem- of triathlonsport. Iedereen met een zwemdiploma mag meedoen, wel moet vooraf een verklaring worden ingevuld. Trainen wordt uiteraard aanbevolen. Wie zich inschrijft, kan gratis trainen bij Malkander en het Boschbad. Ook zal er nog in het kanaal worden getraind."

De eerste Swim to Fight Cancer 055 kreeg extra cachet door de deelname van Olympisch kampioen openwaterzwemmen en kanker 'survivor' Maarten van der Weijden en zijn coach/voormalig zwemmer Marcel Wouda. "Maarten was al klaar toen de rest goed en wel in het water lag", kijkt De Vries lachend terug. "De wens is om wederom enkele prominente deelnemers naar Apeldoorn te halen." De Vries hoopt dat er net als vorig jaar in elk geval weer honderdvijftig deelnemers aan de start verschijnen. "Tweehonderdvijftig kunnen we met gemak aan. Als het er vierhonderd worden, moeten de schema's worden aangepast. Een luxeprobleem, want hoe meer sponsorgeld voor KWF, hoe beter!" Voor meer informatie, inschrijving en donaties: apeldoorn.swimtofightcancer.nl.
 

Reageer als eerste
Meer berichten