Logo apeldoornsstadsblad.nl


Zaterdag viert de SAM haar 30-jarig bestaan met een bijeenkomst voor donateurs in de voormalige Ambachtsschool aan de Stationsstraat. Vanaf 14 uur staan er excursies op het programma. Aanmelden kan via: 055-3600 677 of info@apeldoornsemonumenten.nl. foto Gert Perdon)
Zaterdag viert de SAM haar 30-jarig bestaan met een bijeenkomst voor donateurs in de voormalige Ambachtsschool aan de Stationsstraat. Vanaf 14 uur staan er excursies op het programma. Aanmelden kan via: 055-3600 677 of info@apeldoornsemonumenten.nl. foto Gert Perdon) (Foto: gert perdon)

SAM strijdt dertig jaar voor behoud gebouwd erfgoed

  Historie

APELDOORN – Tegengas bieden aan de rigoureuze sloop van monumentale panden in Apeldoorn. Met dat doel werd de Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM) dertig jaar geleden opgericht. Dankzij de inzet van vrijwilligers en donateurs werd veel gebouwd erfgoed in de gemeente van de sloophamer gered en/of in oude glorie hersteld. Bijvoorbeeld in de vorm van adoptieprojecten. Laatste voorbeeld daarvan is het terugbrengen van Philipsreclame uit de jaren vijftig op een gevel in de Hoofdstraat. 

Door Bert Nijenhuis

Eind jaren zeventig heerste er een ware sloopmanie in Apeldoorn, SAM-bestuurslid Quirine Lensvelt-Ruys herinnert het zich nog goed. "De prachtigste panden – een aantal van architect Dudok – zijn verdwenen. De Stationsstraat en de Ambachtstraat zijn voorbeeld van locaties waar flink is gesloopt. Kunstenaar Hanspeter Nagtegaal was een van de eersten die inzag dat er iets moest veranderen en stond aan de basis van SAM." Lensvelt-Ruys erkent dat ze zelf destijds met totaal andere zaken bezig was. "In 1990 ben ik voor D66 in de gemeenteraad gekomen en daar heb ik me hard gemaakt voor de komst van winkelcentrum Oranjerie. Daarvoor hebben eveneens monumentale panden moeten plaatsmaken. Er was destijds wel een monumentennota, maar daar werd nauwelijks iets mee gedaan. Apeldoorn moest de 'tweede schrijftafel' van Nederland worden. Dat betekende nieuwe kantoorpanden en meer werkgelegenheid. Economische groei ging voor behoud van erfgoed."

Die tendens is mede door de inzet van SAM – inmiddels een volwaardige gesprekspartner van de gemeente – een halt toegeroepen. "Anders hadden de voormalige bankvilla aan de Deventerstraat en een monumentale boerderij aan de Zutphensestraat er waarschijnlijk niet meer gestaan", constateert Lensvelt-Ruys. "Gelukkig heeft Apeldoorn de ogen geopend voor de schoonheid die hier te vinden is. Niet alleen in de Parkenbuurt, maar ook in de Hoofdstraat waarvan beide uiteinden flink aan het verpauperen waren. Dat is sinds de invoering van het Gevelfonds aan het veranderen. Ondernemers worden aangemoedigd panden in oude stijl te herstellen. Wat niet altijd eenvoudig is, want de ondernemer is niet altijd ook de eigenaar." 

Maandag onthulde wethouder Nathan Stukker op de gevel van Hoofdstraat 143 het laatste SAM-adoptieproject; de terugkeer van de Philipsreclame. Lensvelt-Ruys: "We willen zoveel mogelijk Apeldoorners bewust maken van ons cultureel erfgoed. Daar dragen adoptieprojecten en Open Monumentendagen toe bij. Ook staan we particulieren die monumenten bewonen bij in het vinden van manieren om isolatie en zonnepanelen op verantwoorde wijze toe te passen. Ons werk zit er nog lang niet op!" Zaterdag viert de SAM haar 30-jarig bestaan met een bijeenkomst voor donateurs in de voormalige Ambachtsschool aan de Stationsstraat. Vanaf 14:00 uur staan er excursies naar het Ketelhuis en de Onze Lieve Vrouwekerk op het programma. Aanmelden kan via: 055-3600 677 of info@apeldoornsemonumenten.nl.
 

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox