Logo apeldoornsstadsblad.nl


Annemiek van Duren is evenementen coördinator van het Rode Kruis in Apeldoorn. ,,In Apeldoorn zijn er voor evenementenhulp alleen al 65 hulpverleners, maar we hebben altijd mensen nodig." (foto: Liselotte Schippers)
Annemiek van Duren is evenementen coördinator van het Rode Kruis in Apeldoorn. ,,In Apeldoorn zijn er voor evenementenhulp alleen al 65 hulpverleners, maar we hebben altijd mensen nodig." (foto: Liselotte Schippers) (Foto: Liselotte Schippers)

Rode Kruis: 150 jaar hulp in nood

  Historie

Apeldoorn - In 1867 tekent koning Willem III een Koninklijk besluit op Paleis Het Loo. Het eerste artikel luidt als volgt: Er zal zijn een Nederlandse vereniging tot het verlenen van hulp aan zieke en gewonde krijgslieden in tijd van oorlog. Nu 150 jaar later is het Rode Kruis het grootste vrijwillige hulpverleningsnetwerk met bijna 30.000 vrijwilligers. Met 251 lokale afdelingen is het Rode Kruis altijd dichtbij.

Door Liselotte Schippers

Het begon met een klein groepje vrijwilligers, die gewonde soldaten bijstond. Inmiddels is het Nederlandse Rode Kruis in 150 jaar een brede organisatie geworden die allerlei vormen van hulpverlening toepast, van noodhulp aan slachtoffers van oorlogen en natuurrampen tot blaren prikken bij een vierdaagse.

,,In Apeldoorn zijn er voor evenementenhulp alleen al 65 hulpverleners, maar we hebben altijd mensen nodig" , zegt Annemiek van Duren, evenementen coördinator van het Rode Kruis Apeldoorn. Aanvragen voor evenementenhulp komen bij haar binnen, waarop ze een risicoanalyse maakt en bekijkt wat er nodig is aan bijvoorbeeld inzet, materiaal en vergunningen. Annemiek zet zich sinds 2004 in voor het Rode Kruis, ook haar man is evenementen vrijwilliger. ,,Ik wil graag wat voor anderen betekenen, wat voor mensen kunnen doen. In de zomer ben ik er met ongeveer 20 uur in de week wel druk mee en daarbij sta ik zelf ook bij evenementen, want je moet weten wat er speelt."


Aan de sportevenementen beleeft Annemiek het meeste plezier. ,,Het sporten vind ik het mooist om te zien. Maar buiten dat ik het mooi vind, leer ik ook veel van de evenementen. Alleen de festivals met harde muziek hoeven van mij niet zo." Het Rode Kruis is eigenlijk overal aanwezig. Bij fiets- en wandeltochten, concerten, sportwedstrijden en straks ook bij het logeerhuis van Sinterklaas, Serious Request en de Zwarte Cross.


,,Een gelukte reanimatie bij de midwintermarathon is zo mooi. Dan heb je iets goed gedaan. Maar we doen het altijd goed hoor, ook al overlijdt er iemand. Je doet wat je kunt."

In heel Nederland worden er EHBO cursussen georganiseerd. De ambitie van het Rode Kruis is: iedereen EHBO! Als vrijwilliger zet je je in met een minimum van 52 uur per jaar. Je krijgt geen vergoeding, maar het Rode Kruis heeft veel opleidingen die je kunt volgen. Zoals eerste hulp bij evenementen en baby en kinderreanimatie. ,,Het Rode Kruis is een fijne organisatie die veel over heeft voor zijn vrijwilligers."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox