Herrie in de keuken met onder andere Jon van Eerd is zaterdag 14 maart te zien in Schouwburg Orpheus in Apeldoorn. (foto Lesley Pols)
Herrie in de keuken met onder andere Jon van Eerd is zaterdag 14 maart te zien in Schouwburg Orpheus in Apeldoorn. (foto Lesley Pols) (Foto: )

'Leuke van humor is dat je direct respons krijgt'

  Cultuur

Apeldoorn - Zijn eigen bedachte personage Harrie Vermeulen loopt al 15 jaar als een rode draad door het leven van Jon van Eerd heen. Dit theaterseizoen is Harrie weer terug. Dit keer in de gedaante van een snackbareigenaar. Net als in de vorige voorstellingen gaat er ook in Herrie in de Keuken weer van alles mis en een en al vrolijkheid.

Jon van Eerd zit na 15 jaar nog vol inspiratie om avonturen voor Harrie Vermeulen te bedenken. "Locatie als een boot, camping of bonbonfabriek zijn zó typerend dat daar bijna als vanzelf van alles gebeurd. Dit keer vond ik een snackbar en een tatoeageshop inspirerend genoeg om daar van alles te laten plaatsvinden. Misverstanden, gekke situaties, en natuurlijk veel frikandellen, mayonaise en kroketten. Ik heb het stuk in anderhalf jaar geschreven", vertelt Van Eerd.

'Herrie in de keuken' is voor de acteurs een bijzonder stuk. Ze spelen namelijk met z'n zessen bij elkaar zo'n 60 rollen. "Dat zijn natuurlijk ook kleine rolletjes. Vaart is daarbij het belangrijkste. Je moet snel wisselen. Snorretje of pruikje opdoen of een andere stem. Tijdens het repeteren merken we of het werkt. Dat maakt het repetitieproces ook erg intensief en een uitdaging. En ook in het theater tijdens de try outs kom ik erachter of datgene wat ik heb bedacht ook echt werkt."

Humor is een genre dat echt hem past. "Het leuke van humor is dat je direct respons krijgt", zegt Van Eerd. "Bij drama zijn mensen misschien erg geraakt maar dat uiten ze niet direct. Hoe anders is dat bij de lach die altijd direct klinkt. Voor mij blijft humor een uitdaging om het iedere keer nog gekker of absurder te doen."

Zijn ambitie is om het publiek te laten genieten. "Je wil een feestje maken. Ik wil ervoor zorgen dat het publiek op een minivakantie gaat, even de zorgen vergeten en de boel de boel laten. Daar doe ik het voor."

Herrie in de keuken is zaterdag 14 maart te zien in Schouwburg Orpheus in Apeldoorn.

Meer berichten