Trudy Wierdsma exposeert haar werk in De Statenhoed in Twello. (foto Gert Perdon)
Trudy Wierdsma exposeert haar werk in De Statenhoed in Twello. (foto Gert Perdon) (Foto: Gert Perdon)

Trudy's werk staat in de schijnwerpers, expositie Wilpse tot en met 5 mei

  Cultuur

Twello - Trudy Wierdsma uit Wilp exposeert tot en met 5 mei een deel van haar werk in De Statenhoed in Twello. De tentoonstelling geeft een beeld van Trudy's werk door de jaren heen: uitgevoerd in acryl en olieverf op papier. De expositie richt de schijnwerpers op een kunstenares die nooit zelf de publiciteit heeft gezocht. Titel van de expositie is Samen kijken.

Door Leo Polhuys

Trudy Wiersma kwam ruim dertig jaar geleden vanuit haar toenmalige woonplaats Ermelo met haar inmiddels overleden man naar Wilp, waar ze de boerderij van voormalig wethouder Kloosterboer kocht. Het atelier is gevestigd in de voormalige koeienstal, waar de namen van de beesten nog in de balken zijn te lezen.

Trudy Wierdsma werd in 1938 geboren in NIjmegen en studeerde in 1960 af aan de Kunstacademie Arnhem, met als specialisatie monumentale kunst. Door de jaren heen ontwikkelde haar werk zich van realistisch naar meer abstract.

Als je het weggetje naar de boerderij oprijdt, verraadt niets dat zich achter de bocht een atelier van een kunstenares bevindt. Geen bord, geen verwijzing. ,,Ik heb nooit zelf aandacht gevraagd voor mijn werk en heb het idee dat ik in deze regio nu pas echt word ontdekt", lacht de Wilpse in haar atelier te midden van glasobjecten, ingelijst werk en dikke mappen vol aquarellen en andere kunstzinnige uitingen.

Bij het verlaten van de Kunstacademie had ze meteen al een opdracht te pakken. ,,Dat was een goede start. In de loop der jaren heb ik vele opdrachten uitgevoerd in glas, zoals elf ramen voor een villa in Brabant en werk voor de Koninklijke Militaire Academie in Den Haag, dat onlangs toevallig nog was te zien tijdens die tv uitzending met de familie Van Rossem, die in Breda op bezoek was. Ook voor de Opstandingskerk in Ermelo heb ik een groot object gemaakt. Naast opdrachten heb ik ook veel vrij werk gemaakt. Omdat ik een jaartje ouder word en glas zwaar is en dus moeilijk hanteerbaar, leg ik me de laatste tijd meer toe op schilderen.''

Trudy gaf vroeger ook les, ook nog toen ze in de boerderij in Wilp woonde. ,,Aquarelles, bijvoorbeeld, maar dan zonder gummetje. De leerlingen moesten direct iets op papier zetten. Met veel leerlingen heb ik nog contact. Ik heb ook veel van hen geleerd en ontwikkelde me tijdens het lesgeven in bijvoorbeeld het aanbrengen van perspectief. Lesgeven was erg leuk nom te doen. Een aantal leerlingen heeft het ver geschopt. Om kunst te maken moet je ook het ambacht beheersen. Het kost veel tijd, geduld en doorzettingsvermogen voordat je uiteindelijk iets goeds kunt maken.''

Het werk dat in De Statenhoed wordt tentoongesteld, is ook te koop.

Meer berichten