Ook de laatste details zijn in orde, vinden de leerlingen van het Veluws College Walterbosch. Nu is het publiek welkom. (foto Anja Straathof)
Ook de laatste details zijn in orde, vinden de leerlingen van het Veluws College Walterbosch. Nu is het publiek welkom. (foto Anja Straathof) (Foto: )

'Vrije geluiden' in LOOLAAN GALERIE 'Bij het filmen wisten we: Dit wordt tof!'

  Cultuur

APELDOORN - Eerder dit jaar deden leerlingen van het Veluws College Walterbosch mee aan het Nationaal Filmfestival voor Scholieren. Vijf van de ingezonden films werden genomineerd. Tot een finaleplaats kwamen de Apeldoornse scholieren niet; wel exposeren ze twee weekenden in de LOOLAAN GALERIE. Ook een hele eer!

Door Anja Straathof

Het inrichten van de tentoonstelling is zo goed als klaar. De laptops en beamers staan op hun plek. "Meneer, hier is nog een box die niet goed geregeld is", zegt Bo tegen Lukas Evers, de docent creatieve vakken die de leerlingen begeleidde. Intussen vertellen Jonah, Bloem, Lynnde, Charlotte en Tijmen over het maken van hun muziekvideo, wat zo'n drie maanden duurde.

Lynnde: "We hebben eerder al een vergelijkbare film gemaakt. De inzending voor het Filmfestival is een veel betere versie daarvan. We zijn nu aan de slag gegaan met een professioneel videoprogramma bijvoorbeeld en nieuwe effecten." Jonah: "Op YouTube vind je veel uitleg daarover. Handig hoor." Charlotte: "Als je de eerste en tweede versie vergelijkt, zie ik echt dat we zijn gegroeid."

Ondertussen draait hun film Electric Touch, met opnamen in Berg en Bosch en bij de Zwitsal. Lynnde: "We wilden wensballonnen gebruiken, Daar gelden strenge regels voor, weten we nu. Na veel contact met de gemeente konden we dat veilig doen in Uddel. De autogarage was eenvoudiger. Dat kon via-via."

Op een ander moment verschijnen in snel tempo tekeningen in de achtergrond. Bloem vertelt: "We hebben wel 200 tekeningen gebruikt. Die moesten stuk voor stuk worden ingevoegd; een flinke klus. De tekeningen hebben we niet zelf gemaakt. We hebben gewoon iedereen ingeschakeld om ons daarbij te helpen: familie, vrienden, klasgenoten."

Niet alleen creativiteit en techniek zijn dus nodig voor het maken van een film. Ook organiseren en samenwerken. "Maar dat was geen punt," zegt Bloem. "We kennen elkaar al vanaf groep 1."

Vanuit Ateliers Apeldoorn zijn Astrid Ufkes en Lia van der Burgt betrokken bij de expositie. Astrid: "Gewoonlijk is ons eigen werk hier te zien. Maar nu zijn het 16 jonge kunstenaars die met bewegende beelden hun verhaal vertellen. Voor ons zijn deze animaties ook heel nieuw. En de ruimtes lenen zich er prima voor."

De vijf films zijn komend weekend nog te zien in de LOOLAAN GALERIE, Loolaan 31a. Zowel op zaterdag 17 als zondag 18 november is de galerie open van 13-17 uur. Net als bij tentoonstellingen van Ateliers Apeldoorn geldt: de kunstenaars zijn aanwezig!

Meer berichten