Educatieprogramma primair onderwijs
Educatieprogramma primair onderwijs (Foto: Sven Scholten)

Theater Orpheus presenteert educatieprogramma 2018-2019

  Cultuur

Apeldoorn - Theater Orpheus presenteert een uitgebreid educatieprogramma voor het primair onderwijs. Het is de eerste keer dat Orpheus speciaal voor basisscholen een aanbod heeft samengesteld. Er is keuze uit workshops, voorstellingen en rondleidingen achter de schermen. Ook nieuw dit jaar is dat scholen gratis theateractiviteiten kunnen boeken via de Vriendjes van Orpheus.

Theater laat kinderen op een andere manier kijken naar zichzelf, anderen en de wereld om zich heen. Als je dit op jonge leeftijd ervaart verrijkt dat de persoonlijke ontwikkeling. Een theaterbezoek is helaas (nog) niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Om meer kinderen in Apeldoorn te bereiken biedt Orpheus, naast de reguliere programmering, een gevarieerd aanbod voor het primair onderwijs.

"We hebben erg hard gewerkt aan een veelzijdig programma vol prachtige voorstellingen en unieke workshops," aldus Marij Wools, Hoofd Productie en Educatie bij Theater Orpheus. "Bijzonder trots ben ik op onze nieuwe theatrale rondleiding, waarbij kinderen zelf op onderzoek uitgaan en verschillende typetjes tegenkomen."

Workshops, voorstellingen en rondleidingen
Komend schooljaar biedt Theater Orpheus verschillende bijzondere workshops aan, zoals Licht uit, spot aan, Theatergrime en Kennismaken met toneel. Ook wordt er samengewerkt met gerenommeerde gezelschappen uit de regio zoals Introdans en Het Gelders Orkest. Alle workshops worden aangepast aan de leeftijd van de leerlingen.

Daarnaast heeft Orpheus een aantal prachtige voorstellingen uitgekozen met een educatief karakter of die aansluiten op thema's waarmee kinderen te maken krijgen in het dagelijks leven. Zoals bijvoorbeeld het Engelstalige liedjesprogramma If you're happy en de voorstelling Vaar Wel over eenzaamheid, vriendschap en afscheid nemen. Zoals ieder jaar biedt Orpheus ook weer rondleidingen achter de schermen aan. Nieuw dit jaar is een theatrale rondleiding waarbij een acteur de kinderen spelenderwijs meeneemt langs de verschillende facetten van theater.

Vriendjes van Orpheus
Eerder dit jaar lanceerde het theater De Vriendjes van Orpheus, een theaterclub voor kinderen van 2 tot 12 jaar. De kosten worden grotendeels gefinancierd door het Ondernemerspodium van Orpheus. De opbrengsten van de Vriendjes van Orpheus worden volledig geïnvesteerd in cultuureducatie op Apeldoornse basisscholen.

Elke deelnemende basisschool spaart punten voor iedere leerling die is aangemeld als Vriendje van Orpheus. Rond de herfstvakantie krijgt de school een overzicht van het aantal punten en als cadeautje een mooi startkapitaal. Met deze punten kunnen voorstellingen, workshops en rondleidingen uitgezocht worden uit het educatieprogramma van Theater Orpheus. Helemaal gratis! Hoe meer leerlingen Vriendje worden, hoe meer activiteiten de school kan reserveren.

Meer berichten