Van je hobby je beroep maken, maar weinigen durven de stap te nemen. Nienke deed het. ,,Parijsje is wat ik eigenlijk altijd al wilde en daar hoef ik niet rijk van te worden." (foto Gert Perdon)
Van je hobby je beroep maken, maar weinigen durven de stap te nemen. Nienke deed het. ,,Parijsje is wat ik eigenlijk altijd al wilde en daar hoef ik niet rijk van te worden." (foto Gert Perdon) (Foto: GErt Perdon)

Nienke laat Parijse droom werkelijkheid worden

  Cultuur

APELDOORN – Ze verloor haar hart aan Parijs tijdens vakanties en later als student en serveerster. In Nederland vond Nienke Kooistra (44) uit Apeldoorn weliswaar werk als docent Frans, maar Parijs bleef uit zicht. Wat afstand betreft tenminste, want haar hart bleef kloppen voor de lichtstad. Dat leidde uiteindelijk tot de oprichting van Parijsje. Onder deze naam verzorgt Nienke (thema)reizen naar Parijs en Franse activiteiten in Nederland.

Door Bert Nijenhuis

De allereerste kennismaking met Parijs was niet uitsluitend positief, al kan ze zich dat zelf niet meer herinneren. "Mijn ouders vertelden me dat ik steeds 'heb al kerk gezien' zei. Daarmee doelde ik op de Arc de Triomphe, die ik op een bepaald moment blijkbaar zat was. Maar ja, ik was pas twee, haha." Er volgden nog vele vakanties in Parijs, waarbij Nienke en haar zus steeds meer vrijheid kregen de stad op eigen houtje te ontdekken. "Dat is ook wat me zo aantrok; de vrijheid die je er ervaart. Het opgaan in de massa met alle culturen om je heen. Het is geen toeval dat schrijver Ernest Hemingway zich er vestigde en liet inspireren."

Hoewel de passie voor Frankrijk in het algemeen en Parijs in het bijzonder er vroeg in zat, begon Nienke na de middelbare school aan een rechtenstudie. "Daarna heb ik in Maastricht nog toerisme gestudeerd. Naast de studie werkte ik in de horeca. Allemaal best leuk, maar mijn hart ging sneller kloppen toen ik begon aan de lerarenopleiding Frans en les ging geven. Daardoor kwam ik weer vaker in Parijs en vroegen mensen met vakantieplannen me steeds vaker om tips." 

Van je hobby je beroep maken; een droom voor velen, maar weinigen durven de stap te nemen. Nienke deed het als prille veertiger. "Al heb ik nog steeds een halve baan als docent. Ik zal me echter niet meer aan een school verbinden. Parijsje is wat ik eigenlijk altijd al wilde en daar hoef ik niet rijk van te worden." Nienke verzorgt persoonlijk samengestelde Parijsreizen. Zelfstandig, met gids, single-, groeps- of zakenreizen; het is allemaal mogelijk. "Als klanten vooraf aangeven hoeveel budget ze hebben, hoe ze willen reizen, waar ze willen verblijven, wat hun interesses zijn, kan ik daar invulling aan geven. Ik heb inmiddels een aardig netwerkje van mensen die de mooiste plekjes kennen en goede afspraken gemaakt met hoteleigenaren."

Nienke zegt graag samenwerkingsverbanden aan te gaan met andere ondernemers. "Zo heb ik met een coachings-bureau een themareis naar Parijs georganiseerd. Deelnemers worden op deze manier uit hun dagelijkse comfortzone gehaald en in een nieuwe creatieve omgeving geplaatst." Wie liever in Nederland van Frankrijk geniet, kan ook bij de Apeldoornse terecht. "Daarbij kun je denken aan wijnproeverijen, tentoonstellingen, films, muziek en lekker eten", aldus Nienke, die zich voor Parijsje ook als docent beschikbaar stelt. "Bijvoorbeeld om het Frans van vakantiegangers bij te spijkeren en au pairs klaar te stomen." Meer informatie: parijsje.nl.
 

Meer berichten