'Geen dag vlak' is het reisverhaal van de fietstocht, die Heleen (62) en Joost (72) Huijsman hebben gemaakt.
'Geen dag vlak' is het reisverhaal van de fietstocht, die Heleen (62) en Joost (72) Huijsman hebben gemaakt.

Heleen (62) en Joost (72) per fiets naar 'het einde van de wereld'

  Cultuur

Apeldoorn - 'Geen dag vlak' is het reisverhaal van de fietstocht, die Heleen (62) en Joost (72) Huijsman van 15 mei tot en met 12 juni 2017 hebben gemaakt. Van Pamplona, via Santiago de Compostela naar Cabo Fisterra, het einde van de wereld. Over de Camino Francés, de pelgrimsroute. Als niet-fietsers zijn ze de uitdaging aangegaan om samen deze duizend kilometer lange tocht te fietsen.

'Geen dag vlak' is gebaseerd op de dagboekjes die beide fietsers los van elkaar dagelijks hebben bijgehouden.Na ze bij thuiskomst aan elkaar te hebben voorgelezen en te ervaren hoe verschillend je een gezamenlijke tocht kunt beleven ontstond de idee om er een doorlopend verhaal van te maken.


Op de camino
Na een inleiding over de voorbereiding verhaalt 'Geen dag vlak' per dag over fietsen op de camino met zijn vals plat, lieflijke heuvels, pittige en venijnige klimmetjes en twee echte bergen.

Maar vooral over de ups en downs die de schrijver en zijn "Hartje" onderweg ervaren en de manier waarop ze daarmee omgaan. De titel verwijst ook naar de persoonlijke relatie van beide fietsers.


Reisgezelschap
Door feitelijke en virtuele periodieke ontmoetingen, waaronder die met Clemens Sweerman, schrijver van de St Jacobsfietsroute, ontstaat als vanzelf een klein reisgezelschap dat over de camino trekt.

De lezer leert ze kennen in apart tekstblokjes, die opgenomen zijn in de beschrijving van een fietsdag. Samen met een onderwerp dat van belang is geweest of dat is opgevallen. De inhoud van de tekstblokjes is weliswaar gebaseerd op de werkelijkheid, maar feiten, associaties en fantasie lopen door elkaar. Het is aan de lezer om het onderscheid te maken.


Persoonlijk relaas
Het is een makkelijk leesbaar persoonlijk relaas geworden. Een openhartig verhaal, waarin de hoofdpersonen elkaar niet sparen, vol humor, een vleugje romantiek en zelfspot.

Samen met de foto's is 'Geen dag vlak' echt een boek voor mensen die zelf eens een lange fietstocht willen maken. Maar ook voor 'gewone' reizigers en vakantiegangers.

ISBN 978-94-6323-215-9, aantal pagina's 142, prijs 13,95 euro

Meer berichten