Logo apeldoornsstadsblad.nl


Jelmer Smink: ,,'Cultuur bij je Buur' leek me een mooie manier om mezelf als singer-songwriter te presenteren en dat pakte goed uit." (foto Gert Perdon)
Jelmer Smink: ,,'Cultuur bij je Buur' leek me een mooie manier om mezelf als singer-songwriter te presenteren en dat pakte goed uit." (foto Gert Perdon) (Foto: Gert Perdon)

Voor Jelmer geen zweverige teksten

  Cultuur

Apeldoorn - Zaterdag- en zondagmiddag 14 en 15 april laat Apeldoorn zich weer van haar meest creatieve én gastvrije kant zien tijdens 'Cultuur bij je Buur'. De Apeldoornse singer-songwriter Jelmer Smink staat te popelen om er met zijn gitaar op uit te trekken. ,,Mensen komen echt om te luisteren. Ideaal, want mijn liedjes zijn verhalend en erg persoonlijk."

Door Bert Nijenhuis

Negentig artiesten verzorgden vorig jaar voor pakweg tachtig gastheren en -vrouwen ruim 350 optredens en exposities. Jelmer nam er daarvan drie voor zijn rekening. ,,'Cultuur bij je Buur' leek me een mooie manier om mezelf als singer-songwriter te presenteren en dat pakte goed uit. Twee huiskamers lagen slechts twee minuten uit elkaar, dus met de gitaar op de rug was ik zo bij het volgende optreden."

Dat was niet gelukt als de Apeldoorner bij het instrument was gebleven waar hij ooit op begon. ,,Ik heb pianoles gehad en speelde aanvankelijk klassieke muziek. Via een stage bij Gigant kwam ik als toetsenist in een bandje terecht. De gitarist heeft me de basisbeginselen geleerd, waarna ik steeds meer gitaar ben gaan spelen."


Het leidde tot een aantal composities, die steevast een verhaal vertellen. Soms autobiografisch, soms fictief, zoals het liedje over een meisje dat vanuit een moeilijke thuissituatie naar de grote stad vlucht. Het meest persoonlijke liedje dat Jelmer tot dusver schreef, gaat over de soms moeilijke relatie met zijn vader. ,,Hij was erbij toen ik het voor het eerst speelde. Ik moest wel een traantje wegpinken, maar uiteindelijk heeft het ons dichter bij elkaar gebracht."


Echtheid, daar draait het voor Jelmer om in zijn muziek. ,,Ik denk dat het publiek er snel doorheen prikt als je niet echt bent. Voor mij geen zweverige teksten, ik wil zo direct mogelijk zijn." Daarvoor leent de moerstaal zich het best, zou je zeggen. ,,Voor mijn dochtertje heb ik een nummer in het Nederlands geschreven. Hoewel ik blij ben met het resultaat, heb ik snel het gevoel in clichés te vervallen als ik in het Nederlands schrijf."

Engelstalige liedjes en een enkele Nederlandstalige in een mix van blues, rock, country en pop, aangevuld met onverwachte covers. Dat is wat het publiek tijdens 'Cultuur bij je Buur' van Jelmer Smink kan verwachten. Voor aanmeldingen als gastheer/vrouw en meer informatie: cultuurbijjebuur.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox

Meeste reacties