Foto: Diaan Jansen

Apeldoornse schrijver debuteert met twee boeken

  Cultuur

Apeldoorn - Als beginnende schrijver debuteren met twee boeken, wie kan dat nu zeggen? De Apeldoornse expat en schrijver Norman Jansen in ieder geval wel! Nog geen twee jaar geleden verhuisde hij met zijn gezin vanuit Midden-Amerika terug naar Nederland, nadat hij voor zijn werk voor de Nederlandse overheid meerdere jaren was uitgezonden. Samen met zijn vrouw en hun drie kinderen woonden zij meer dan zeven jaar in het buitenland, en keerde vorig jaar zomer terug naar hun geboorteland, Nederland.

Terug in Apeldoorn begon hij met het verwerken van zijn opgedane ervaringen, zowel over de terugkeer naar Nederland maar ook over zijn werkzaamheden in de met name Caribische regio. Dit resulteerde in tot op heden twee verschillende boeken, twee totaal verschillende verhalen die door twee verschillende uitgevers binnenkort zullen worden uitgegeven.

In zijn boek 'De kunst van het remigreren' beschrijft Norman de ervaringen van een terugkerend expatgezin die te maken krijgt met een zogenaamde Reverse Culture Shock. Een autobiografisch verhaal over het gezin, waarin ieder gezinslid op zijn eigen manier te maken krijgt met de terugkeer naar Nederland. Geheel onverwacht krijgen de gezinsleden te maken met het Reverse Culture Shock fenomeen, iets waar veel terugkerende expats en remigranten mee te maken krijgen. Maar hoe komt dit toch, Nederland is voor de meeste terugkeerders immers een vertrouwd land? Je bent bekend met de gebruiken, regels en mentaliteit. Je kent de steden, de mensen, je familieleden en de meeste vrienden wonen hier. Toch?

De praktijk blijkt helaas wel anders te zijn. Een ervaring die veel terugkerende expats en emigranten inmiddels hebben opgedaan. Het terugkeren naar het zogenaamde thuis- of geboorteland leverde veel meer problemen op dan de verhuizing destijds naar een ander land, voor sommige zelfs aan de andere kant van de wereld.
Expats en emigranten blijken te zijn veranderd, maar ook de thuisblijvers en de onderlinge relaties en vriendschappen zijn veranderd. Zelfs culturen blijken te kunnen veranderen. Toch is het mogelijk om de kans op een Reverse Culture shock te verkleinen of zelfs helemaal te voorkomen. 'De kunst van het remigreren', een ideaal boek voor toekomstige- en terugkerende - expats en emigranten. Uitgegeven door LM Publishers en vanaf maart 2018 verkrijgbaar.

Daarnaast heeft Norman een boek geschreven over een geheel ander thema, namelijk over de bijzondere wereld van de mensensmokkel en mensenhandel. In het boek 'De stilte van het water', uitgegeven door Futuro Uitgevers en eveneens verkrijgbaar vanaf maart 2018, verteld Norman het waargebeurde verhaal over een jonge moeder uit Haiti die in handen valt van mensenhandelaren. Deze jonge moeder moet onmenselijke keuzes maken om met haar gezin te overleven. Een aangrijpend verhaal over de liefde voor haar kinderen en gezin maar ook over de dood en de gruwelijke werkwijze van criminele organisaties die zich met mensenhandel en mensensmokkel bezighouden. Over uitbuiting, zowel seksuele- als de arbeidsuitbuiting. Een bijzonder verhaal, niet alleen omdat Norman's eigen ervaringen hierin ook zijn verwerkt, maar ook vanwege de raakvlakken met Nederland. Niet een -ver van mijn bed - verhaal maar dichterbij dan je denkt.

'De stilte van het water' neemt de lezer mee in het bijzondere verhaal van een jonge vluchteling. Misschien geeft dit verhaal wel een andere visie op het doorgaans bestaande beeld van de vluchteling, zoals de vele vluchteling die aan de noordkust van Afrika staan te wachten om de oversteek naar Europa te wagen. Of komen alle vluchtelingen alleen maar vanwege een financiele reden naar ons land?

Twee bijzondere verhalen verwerkt in twee bijzondere boeken. Menig beginnend schrijver is als blij dat hij kan debuteren met een boek, laat staan met twee tegelijkertijd! Wie weet komt er dit jaar nog wel een derde boek bij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden