Logo apeldoornsstadsblad.nl


Midwinterhoornblazer Casper van Beek: ,,Door de hoogteverschillen draagt het geluid ver en kun je mooi met de echo spelen."
Midwinterhoornblazer Casper van Beek: ,,Door de hoogteverschillen draagt het geluid ver en kun je mooi met de echo spelen." (Foto: Gert Perdon)

'Deel uitmaken eeuwenoude traditie'

  Cultuur

Ugchelen - Over de heide en door de bossen richting Hoenderloo schallen momenteel weer geregeld weemoedige melodieën. De adventsperiode is aangebroken en dat betekent voor de Midwinterhoornblazers Ugchelen veel repeteren en optreden. Op 'thuisbasis' 't Leesten, maar ook op kerstmarkten in Schaarsbergen en Nationaal Park de Hoge Veluwe. Voorman Casper van Beek: "Om dit culturele erfgoed te behouden, is het belangrijk ons te laten zien én horen."

Door Bert Nijenhuis

Vijf jaar geleden maakte Van Beek kennis met het midwinterhoornblazen. ,,Naast de muziek spraken de mysterieuze verhalen me enorm aan. Hoe de Batavieren eeuwen geleden al op hoorns bliezen om boze geesten te verdrijven, maar ook hoe ze later werden ingezet als waarschuwingsinstrument. Bijvoorbeeld door smokkelaars aan de Duitse grens op het moment dat de grenswachter in aantocht was."

Na het volgen van lessen en het opdoen van de nodige blaaservaring, besloot Van Beek in 2014 een Ugchelense gelegenheidsgroep voor midwinterhoornblazers te beginnen. ,,We beschikken inmiddels over 26 blazers en het leuke is dat we alles in huis hebben; jeugd, ouderen en de helft van de groep bestaat uit dames. Geïnteresseerden ontvangen we met open armen, ook als ze van buiten Ugchelen komen."

Niet eenvoudig
De Ugchelense blazers repeteren het hele jaar door, zowel gezamenlijk als individueel. ,,Het bespelen van de midwinterhoorn is niet eenvoudig en vraagt om veel inzet", verklaart de voorman. ,,Er zitten geen gaatjes in zoals bij een blokfluit, dus om verschillende tonen te maken, moet je de spanning van je lippen steeds veranderen. Optredens verzorgen we meestal met vijf of acht personen."

Ander geluid
Alle blazers klinken anders en dat geldt evenzeer voor de hoorns, waarvan elk exemplaar een eigen uniek geluid heeft. Van Beek maakt de instrumenten zelf en deelt zijn kennis graag met andere blazers. ,,Voor een hoorn wordt berken- elzen- of wilgenhout gebruikt. Je kiest simpelweg de dichtstbijzijnde soort. Hier hebben we zandgrond, wat betekent dat we berkenhout gebruiken. De happe – het mondstuk – is altijd van vlierhout." Wat Van Beek betreft klinken de midwinterhoorns nergens mooier dan 'thuis', over het smeltwaterdal op 't Leesten. ,,Door de hoogteverschillen draagt het geluid ver en kun je mooi met de echo spelen. Dat is helemaal ultiem tijdens de winterzonnewende op 20 en 21 december. Als je daar bij zonsondergang en zonsopkomst speelt, voel je echt dat je deel uitmaakt van een eeuwenoude traditie."

Voor de volledige agenda en meer informatie: midwinterhoornblazenugchelen.nl

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox