Logo apeldoornsstadsblad.nl


Nieuw boek over 'dorps' Apeldoorn

  Cultuur

APELDOORN - Apeldoorn heeft een geweldig woon-, werk- en toeristisch klimaat, de omgeving is schitterend, de stad ligt mooi centraal in het land. Allemaal pluspunten. Maar de binnenstad is het zwakke punt van Apeldoorn. In de concurrentiestrijd met omringende steden als Arnhem, Deventer en Zwolle die – in tegenstelling tot Apeldoorn – een grote historische kern hebben, moet Apeldoorn hard werken aan een aantrekkelijker binnenstad. Met een veelzijdiger winkelaanbod, meer recreatieve en culturele voorzieningen en activiteiten, meer 'reuring,' zodat mensen het leuk blijven vinden om het Apeldoorns stadshart op te zoeken. 


Dat is een van de 'boodschappen' van de vijf nog levende burgemeesters van Apeldoorn (Beelaerts van Blokland, Bruins Slot, De Graaf, Esmeijer en de huidige burgemeester Berends) in het boek Stiekem trots op Apeldoorn – het naoorlogse verhaal van de stad met het dorpse karakter dat op 29 september verschijnt. 
Het boek is geschreven door de Apeldoornse journalist Arnold Zweers die ruim 45 jaar verbonden was aan de dagbladen Het Vrije Volk, de Gelderlander en (Nieuwe) Apeldoornse Courant/de Stentor. Zweers put met name uit zijn tijd bij de 'Apeldoornse' krant waarin hij tientallen jaren schreef over zeer uiteenlopende onderwerpen in de plaatselijke samenleving. Als geboren en getogen Apeldoorner diept hij op anekdotische wijze ook verhalen op uit zijn jeugd. 

Rode draad
Rode draad in het boek is de vraag: wat is Apeldoorn nou, een dorp of een stad? Exact honderd jaar geleden doopte Apeldoorn de Dorpstraat om in Hoofdstraat, waarmee het toenmalige gemeentebestuur wilde zeggen: vanaf nu zijn we een stad. Maar een eeuw en dik 120.000 inwoners verder is de discussie over de identiteit van Apeldoorn nog steeds niet uitgewoed. Al leverde uiteindelijk de zeven jaar durende 'stadhuisoorlog' van eind jaren '80, begin jaren '90 bij politiek en bevolking wel een meer stads gevoel op. 
De harde strijd om de inmiddels een kwart eeuw oude bestuursburcht op het Marktplein krijgt ruim aandacht in Zweers' boek. Het is zijn tweede na Popsporen, het babyboomboek dat in 2014 verscheen.


Naast verhalende en soms analyserende hoofdstukken bevat Stiekem trots op Apeldoorn (de Apeldoorner is wel trots op zijn stad, maar spreekt dat meestal niet hardop uit) ook veel actuele interviews. Met de vijf burgemeesters, met kopstukken uit de Apeldoornse cultuur en de cultuur-historie. Architect Gerard Zwerus tekende speciaal voor het boek een klassieke markthal op het Marktplein. Want, daar zijn velen het over eens: die 'kale vlakte' schreeuwt om een drastische aanpak. Zweers maakte een fietstocht door Apeldoorn, de 'Tocht van de schaamte en de trots.' Stak zijn hand in eigen boezem (want ook een journalist maakt fouten). En biedt de lezer een kijkje in de keuken van de lokaal/regionale journalistiek.

In de winkel
Het rijk geïllustreerde boek van Arnold Zweers staat bol van de actualiteit en blikt op onorthodoxe wijze terug op vijf decennia Apeldoorn met alle ups en downs die daarmee gepaard gingen. 
Stiekem trots op Apeldoorn (met als ondertitel 'Het naoorlogse verhaal van de stad met het dorpse karakter') is een uitgave van Nabij Producties en ligt vanaf 29 september in de boekwinkel
 

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox