Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Thuiswerken

  Column

Zelf heb ik nooit anders gedaan dan thuiswerken, dus dat is voor mij niet nieuw. Ook Silvester is eraan gewend. Maar mede daardoor lukte het alsmaar niet, in het verleden, om onze kinderen te leren (t)huiswerken...

Toen ik eenmaal moeder was, merkte ik dat mijn schrijversbestaan niet altijd het beste voorbeeld was voor mijn kinderen. Ze dachten dat ik niet werkte, omdat ik mijn schrijfmomenten plande in hun afwezigheid. Ze wisten wel dat ik actief was, maar het voldeed in hun ogen niet als ‘werk’. Ze hielden dan ook lang vol dat hun mama geen job had.

Ook bij Silvester schoot het niet op. Toen onze dochter nog een peutertje was, werd ze eens boos toen hij naar een optreden vertrok. Niet omdat ze wilde dat hij thuisbleef, maar omdat ze vond dat het háár beurt was om te ‘spelen’. Zo noemden we het tot die tijd: papa gaat spelen, optreden. We hadden er nooit bij stilgestaan hoe dat in de oren van een peuter klonk.

Mijn kinderen kregen, kortom, weinig mee van het hanteren van een dag- of weekschema. Wij moesten bovendien zo flexibel zijn tijdens de tournees, dat we constant in aangepaste planningen leefden. Mede hierdoor lukte het slechts moeizaam om feeling met een weekoverzicht te krijgen.

Dan nu, tijdens de corona-maatregelen...

Het Veluws College stuurde al vlot na sluiting een voorbeeld van een dagschema dat leerlingen zouden kunnen volgen. Tot mijn trots zag ik dat het overeenkomsten had met mijn eigen dagen. Ineens werd voor mijn zoon duidelijk hoe ik werk, en hoe dat in zijn jeugd (schijnbaar) ontspannen kon verlopen terwijl toch alles afkwam.

Dus nu zijn we samen thuiswerkers, mijn zoon en ik. Hij ziet ineens hoe hij zijn schoolwerk altijd al kon indelen. Hopelijk houdt hij dit in de toekomst vast. Zo krijgt het nadeel toch een klein voordeel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden