Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Storm

  Column

Licht gespannen bereidde ik me voor op de storm. Maar ja, hoe doe je zoiets? Hoe hard gaat de wind werkelijk waaien en hoe sterk wordt de kracht ervan? Code rood... Welke stoelen vallen om, hoeveel takken worden door de lucht geblazen?

Als import-Apeldoorner herinner ik me twee grote stormen. Eén keer liep de Loolaan compleet vol met regenwater en de straten in onze wijk ook. Alles stond blank. Toen het water tot stoephoogte was opgelopen, zijn we erdoorheen gewaad om onze dochter bij haar buurmeisje op te halen. Dit herinnert zij zich als een behoorlijk spannende scène uit een avonturenfilm.

Ook is een keer het dak van onze schuur eraf gewaaid. Gelukkig was er niets ernstigs gebeurd en bovendien waren we ervoor verzekerd. Hoewel... We lieten de verzekeraar langskomen, maar die besloot niets uit te keren. Het dak van de schuur was namelijk te oud om er nog voor te betalen, was het argument. Onze vraag waarom ze dan wel ons geld ervoor hadden aangenomen, was tegen dovemansoren gesteld – daar hield Silvester overigens nog een leuke conference aan over.

Door zo'n storm ben je toch overgeleverd aan de elementen... Ineens vielen me de bouwsteigers op in de wijk, en de hoogten van sommige bomen. Wat kon er allemaal worden losgepeuterd door een windvlaag en tot hoe ver zou een boom komen als die omviel?

Uiteindelijk deed ik vrij weinig meer dan op tijd naar huis gaan. Vanuit Coda wandelde ik, via het centrum, met een duwende wind in de rug. Er viel een terrasstoel om. Twee geparkeerde fietsen gingen kletterend neer. Het aantal takken op de grond was hoger dan normaal, een bouwdoek wapperde los aan de steigers. Voor de zekerheid was toch maar blij dat ik binnen was – ook al viel het uiteindelijk, gelukkig, nog mee.

Meer berichten