Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Later

  Column

Eén van de redenen die wij destijds hadden om voor Apeldoorn te kiezen, was dat het geen studentenstad is. We vonden het een heerlijk vooruitzicht om zonder de nachtelijke overlast te leven die wij in Amsterdam gewend waren. Op dat moment werden onze nachten tenslotte al gebroken door onze kleine kinderen, daar konden we het studentenlawaai goed bij missen.

Voor onze kinderen zou het ook goed zijn, bedachten we, om 'later' te moeten verblijven in een andere stad. We spraken geïnspireerd over het verbreden van je wereldbeeld en het kennismaken met meerdere stadsculturen. Opgroeien in Apeldoorn zou daartoe bijdragen omdat je vanwege een studie de stadsgrenzen nou eenmaal over moest.

Ach, we waren jong en nietsvermoedend: hoe konden wij weten dat 'later' zo snel zou komen?

Onze dochter kreeg vorige week een kamer aangeboden. In Arnhem. Sinds ze er is begonnen aan een MBO-studie, praat ze erover. Dat ze zó vroeg op moet, dat iedereen dáár is en aansluitend kwam het bericht: dat ze op zoek wilde naar een kamer. Naïef als we waren, dachten we dat het zo'n vaart niet zou lopen...

We voelen ons nog altijd energieke ouders van een jong gezin. Maar de realiteit vertelt ons nu iets anders. Alles stroomt, panta rhei... Ik herinner me de term van de middelbare school en als naam van studentenverenigingen – ook uit de film. Al die jaren zag ik de woorden staan, maar ineens kwamen de woorden in mijn gedachten als een levende term.

Ik was druk met het ordenen van mijn leven, maar intussen stroomde alles door... Terwijl ik keek naar mijn opgroeiende kind, veranderde alles. Haar generatie stoomt zich klaar voor de wijde wereld. Intussen staan wij erbij en kijken ernaar. En we pinken sentimenteel een traantje weg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden