Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Omweg

  Column

Vorige week vertelde ik over de lange omweg waarmee ik leerde over de geschiedenis van 'Het Verscholen Dorp' in de bossen rond Vierhouten. Op dat moment kon ik niet vermoeden dat ik nog maar halverwege mijn omweg was. Het verhaal ging namelijk verder…

Naar aanleiding van de column appte een vroegere juf van mijn zoon, met wie ik bevriend ben gebleven. Ze vertelde dat ze tijdens hun schoolkamp zeker over 'Het Verscholen Dorp' had verteld – bij deze dus mijn excuus! We moesten erom lachen omdat mijn zoon altijd nogal eh, dromerig door de dagen ging.

De juf stuurde me tijdens ons app-gesprek een foto van een oud jeugdboek over deze geschiedenis, met de titel 'Het Verborgen Dorp'. Nu komt er een tweede verhaallijn bij…

Mijn dochter namelijk, was wat ik een 'moeilijke lezer' zou noemen als het gaat om leesplezier. Ze kon gegrepen worden door een onderwerp, maar dat gebeurde zelden en het waren meestal niet de geijkte boektitels. Hierdoor was het extra jammer dat zij, destijds, een interessant boek uit het oog verloor.

Ze was op de basisschool aan het lezen geweest in een bibliotheekboek dat haar aansprak. Maar tijdens een vakantie werd de schoolcollectie omgewisseld en nu was het boek weg. Het enige dat ze kon zeggen, was dat op het omslag een blauwig bos te zien was met een jongetje erin.

Jarenlang heb ik bibliothecarissen en collega-schrijvers ernaar gevraagd en ik heb de vraag ook in Facebook-groepen gepost. Er kwamen veel suggesties, maar nooit het goede boek. Nu kreeg ik deze foto. Ik kon het niet geloven. Een blauwig omslag met bomen – het zou een bos kunnen zijn… Het 'jongetje' in beeld, was een soldaat. Ik stuurde de foto door aan mijn dochter. Ons raadsel is nu eindelijk, na zeven jaren opgelost: 'Het verborgen dorp'.

Meer berichten