Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Verscholen

  Column

Pas na een omweg ontdekte ik deze geschiedenis…

Een oud-collega van Trouw is, net als ik, schrijver geworden. We kennen elkaar niet privé, alleen collegiaal – zo zijn we bijvoorbeeld gelijktijdig bestuurslid geweest bij de Auteursbond. Nu meldde hij op social media dat hij bij omroep Max zou praten over zijn nieuwe boek 'Het Verscholen Dorp'. Een verborgen onderduikersdorp op de Veluwe.

Wat, wát..? dacht ik.

Ik zocht de informatie en wat bleek? Het was in Vierhouten, gemeente Nunspeet. Daar is mijn kind nota bene op schoolkamp geweest! 'Heb je toen over Het Verscholen Dorp gehoord?' vroeg ik hem. Maar hij schudde zijn hoofd en wist van niks.

In de oorlog hebben onderduikers geschuild in de bossen bij Vierhouten. In maarliefst twaalf primitieve hutten verbleven ze, sommige hutten waren half ondergronds gebouwd. Het duurde van voorjaar 1943 tot het najaar 1944.

Meer dan honderd onderduikers leefden er, tot ze bij toeval werden ontdekt. Het merendeel kon ontkomen, maar toch nog acht onderduikers zijn toen gefusilleerd. De jongste was slechts zes jaar oud…

Als import-Apeldoornse werd ik getroffen door deze geschiedenis. Collega Jeroen Thijssen heeft nu een vernieuwd boek met interviews van betrokkenen gepubliceerd. Hij noemt Het Verscholen Dorp ook wel Het Achterhuis van de Veluwe.

Voor Gelderland is het dit seizoen 75 jaar geleden dat ze vocht voor vrijheid. Ter nagedachtenis worden tot en met mei herdenkingen georganiseerd. Juist deze week is Apeldoorn aan de beurt. Vrijdag is bijvoorbeeld de herdenking ter nagedachtenis van de razzia in Apeldoorn van 2 december 1944 en de slachtoffers van Kamp Rees.

Apeldoorn en de Veluwe… De hoeveelheid geschiedenis duizelde me en het liet me in stilte achter…

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden