Column Nanda Roep: Bibliotheek

  Column

APELDOORN - Schrijfster en uitgeefster Nanda Roep schrijft wekelijks over Apeldoorn, waar zij woont met haar man, cabaretier Silvester Zwaneveld, en hun twee kinderen.

Een tiener uit Den Haag kwam op bezoek. Ik ben gek op die stad; het centrum is ruim en de zee is nabij. Om de zoveel maanden reis ik erheen voor een shotje zeelucht.
Mijn koffiepauze hou ik graag in de Haagse bibliotheek. Die heeft horeca aan een glazen pui. Je kunt er lezen met een soja latte macchiato – niet dat ik dat drink, maar het zou kunnen. En aapjes kijken.
In Den Haag gaan roltrappen naar de tweede en derde verdiepingen. Je zou er haast verdwalen.
Goed. Hij kwam dus, maar moest even mee naar CoderDojo. Ja: CoderDojo. Dat is een beweging die jongeren in aanraking brengt met programmeren, ook in CODA. Omdat het bij deze moderne tijden hoort, wil ik graag dat mijn kinderen er eens aan meedoen.

Maar toen ze thuiskwamen, hadden ze niet ervaren wat ik had gedacht. Nee, wat was er nou gebeurd?
De Hagenees zou geld wisselen voor de koffie- en theeautomaat in de studieruimte. Mijn dochter had hem de weg gewezen, zegt ze, maar in plaats van naar de klantenservice, was hij op zoek gegaan naar het horeca-gedeelte. Dat leek hem, terecht, wel logisch.
Het bleek een ware tocht. Na de gamezone en speelweide omhoog, een bocht om, via een waterval naar een ander gebouw…
En zie de weg maar terug te vinden! Hij was een trap op gegaan, naar de verkeerde verdieping. Toen moest hij omlaag, bochten om en nóg verder naar beneden. Een pure dwaaltocht was het, in geuren en kleuren werd het verteld.
Nou ja, denk ik dan. Misschien hadden ze weinig met programmeren gedaan, maar er was wel een mooi verhaal. Dat lijkt me te allen tijde een prima score, en zeer passend voor een bibliotheek.

Meer berichten