Column Nanda Roep: Kiesrecht


Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Kiesrecht

  Column

Het regende. Ik was in Groningen en trok naar het museum om te schuilen. Eenmaal binnen, zag ik een replica van een portret van koningin Wilhelmina uit 1898. Vooral de tekst viel me op: 'Paleis Het Loo, Apeldoorn, langdurig bruikleen.'

'Dat is ook mooi,' grapte ik. 'Hiervoor had ik niet naar Groningen hoeven komen.'

Toch was mijn interesse gewekt. Het portret bleek te zijn tentoongesteld vanwege het 100-jarig jubileum van het vrouwenkiesrecht. Voor koningin Wilhelmina moest in 1901 de wet worden aangepast zodat ze, als vrouw, na haar huwelijk met haar Duitse hertog handelingsbekwaam zou blijven.

Een zaal verder hingen in het museum vaandels die vrouwengroepen hadden gemaakt. 'De Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht' stond er in oud Hollandse spelling – daar smelt ik altijd van. Omdat het vaandel van de 'Afdeeling - Arnhem' kwam, zocht ik naar dat van Apeldoorn. Helaas hing het er niet, en toen wist ik dat ik internet zou openen...

Eenmaal thuis googelde ik naar de 'afdeeling - Apeldoorn' van de 'vereeniging voor Vrouwenkiesrecht'. Ik vond een foto van een bijeenkomst in Apeldoorn, van het hoofdbestuur vrouwenkiesrecht. Een historische ontmoeting! Aletta Jacobs was erbij en Wilhelmina Drucker – naar beide vrouwen heeft onze stad straten vernoemd.

Surfend van pagina naar pagina groeide mijn bewondering voor de vrouwen uit de generatie van mijn betovergrootouders. Ze werkten gezamenlijk en met succes aan de verbetering van hun posities in de maatschappij.

Over een Apeldoornse 'afdeeling' vrouwenkiesrecht kwam geen informatie tevoorschijn. Maar ik weet dat die er moet zijn geweest, want als uitvloeisel bestaat in deze dagen nog de vrouwenvereniging Passage, in Apeldoorn maarliefst twee afdelingen. Zo kwam het dat ik uiteindelijk, allang weer thuis, alsnog werd geraakt door de tentoonstelling over vrouwenkiesrecht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden