Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Kus

  Column

Op een vrije middag las ik tijdschrift Margriet. Tv-presentator Jack Spijkerman mocht achterin vijf favorieten noemen. Nummer twee was zijn gekochte beeldje 'De Kus'. Ik veerde op.

Hee, was dat onze Apeldoornse kus? In Margriet vertelt Spijkerman hoe blij hij was toen hij van kunstenaar Jeroen Henneman het prototype van 'De Kus' mocht kopen.

Het beeld 'De Kus' werd bij ons station geplaatst toen ik nog maar kort import-Apeldoorner was. Ik herinner me geen aankondigingen, al zie ik online dat die er wel zijn geweest. Foto's van de plaatsing komen anno nu niet tevoorschijn, het was het pre Facebook-tijdperk, dat zal er misschien mee te maken hebben.

Wel zie ik online dat kunstenaar Henneman meerdere variaties van 'De Kus' heeft uitgebracht. Eerst nog met de gezichten recht tegenover elkaar - dat beeld werd al in 1982 in Amsterdam geplaatst, met een hoogte van maar liefst 23 meter.

Daarna volgen meerdere 'kussen'. Online zijn ze te zien als modellen vanaf 50 centimeter hoog. Naast de Amsterdamse Kus is er onze Apeldoornse Kus en ik zie zelfs een solo-kushoofd. In oplopende nummers heeft Henneman bovendien explicietere 'kussen' ontworpen. Ook onze Apeldoornse Kus is inderdaad beschikbaar in een afmeting van 75 centimeter.

Het beeld is prachtig, dat vind ik ook. Je zoekt met je ogen naar de afbeelding tot die ineens tevoorschijn komt, het is elke keer een gewaarwording.

De Amsterdamse Kus daarentegen is in 2017 verwijderd en sindsdien is er gesteggel over een eventuele verplaatsing. Het laatste bericht hierover komt uit januari 2019; de gemeente heeft een nog geheime locatie in Zuidoost op het oog.

Tot die tijd kunnen mensen naar Apeldoorn komen, wij zijn nu de enigen. Ook Jack Spijkerman is natuurlijk van harte welkom.

Meer berichten