Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Aap

  Column

Online zag ik een bericht over een reusachtig kunstwerk van een gorilla in de stad. King Kong meets Apeldoorn, zo'n gedachte had ik erbij. Mijn dochter liet weten dat ze er al vijf snapchats over had gekregen. Dit moesten we met eigen ogen zien. Wij gingen op apenjacht.

We zaten in de auto op weg naar huis, en we besloten een extra rondje om Apeldoorn te rijden, zodat we langs de grote aap kwamen. Tevreden dacht ik: 'Wat leuk, het sluit mooi aan bij het andere apenbeeld in de stad.' Die andere aap is 'Gorilla Bongo', de zilverrug die in de stad tegenover McDonalds staat.

Ik had gelezen dat het om 'het grootste kunstwerk' van Apeldoorn zou gaan, maar in mijn gedachten zou dat heus meevallen. Een aap op de toren van het stadhuis; het leek me vooral een geinige gimmick.

Vanaf de Molenstraat-Centrum draaiden we de Stationsstraat in. 'Bij die toren met het vlaggetje moet hij zitten,' wees ik voor mijn dochter, die op mijn verzoek foto's zou maken. De aap kwam in beeld... Het was een gorilla... Een REUSACHTIGE gorilla!

Enthousiast riepen wij dingen als 'wow' en 'echt groot'! Ook schoten we in de lach, als ik het me goed herinner. Nu ik het met eigen ogen zag, kregen de woorden 'grootste kunstwerk van Apeldoorn' pas echt gestalte.

Gorilla Bao Bao heeft model gestaan voor het kunstwerk, dat de naam 'Baboe' heeft gekregen. Hij blijft zeven maanden op de toren van het stadhuis zitten. In die periode moet hij de liefde voor de natuur meer laten terugkomen in de stad - al zijn er vast ook mensen zijn die op mooie promotie hopen. Nou, dat zal wel lukken! De komende periode zullen wij wonen in ApeNdoorn.

Meer berichten