Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Naam

  Column

Ik sprak af met een man die ik niet eerder had gezien. Hij heet Gijs Roep en hij had mijn stamboom uitgezocht, zo berichtte hij. Die wilde hij graag overhandigen. Zo gezegd, zo gedaan.

Eén keer eerder had ik over mijn stamboom gehoord, ruim twintig jaar geleden. Ik was nog Sanoma-journaliste en als zodanig kwam ik in contact met de vroegere hoofdredacteur van Donald Duck, Thom Roep. Hij wist me destijds te vertellen dat onze families eeuwen geleden waren opgesplitst. Hij kwam uit de tak die richting Ameland was verhuisd en mijn vertakking was verspreid geraakt over het land.

Nu zat ik met de gepensioneerde Gijs in Het Stadscafé en hij had mijn voorouders teruggevonden tot zelfs 1700. Ik vroeg of mijn Roep-tak uit een speciaal gebied kwam, maar nee, de Roepen zijn uitgewaaierd over Suriname, Nederland en meer. Volgens deze papieren woonde er in de afgelopen eeuwen geen enkele Roep in Apeldoorn.

Ook nu ben ik, volgens internet, de enige Roep in Apeldoorn. Je kunt je achternaam intypen op een zogenaamde familienamenbank. Dan kleuren gemeentes van lichtgeel tot zwart, afhankelijk van hoeveel naamgenoten er wonen. Ineens voelde het wat allenig aan: zoveel wit bij mijn naam en slechts het lichtste geel in Apeldoorn...

Daardoor vroeg ik me af welke naam hier dan wél veel voorkomt? Ik heb verschillende namen ingetypt. Mijn beste score was een donkerbruin Apeldoorn bij de naam 'Jonker'. Terwijl bijvoorbeeld Amsterdam zwart wordt van de naam 'Smit'.

Nu wordt deze column ineens een soort oproep om naar de site www.cbgfamilienamen.nl te gaan. Bij wie kleurt Apeldoorn zwart? Welke families hebben deze stad gebouwd en bevolkt? Ik ben heel benieuwd.

Meer berichten