Column Nanda Roep: Kerst

  Column

APELDOORN - Schrijfster en uitgeefster Nanda Roep schrijft wekelijks over Apeldoorn, waar zij woont met haar man, cabaretier Silvester Zwaneveld, en hun twee kinderen.

Gezellig verlicht, binnen en buiten, en soms op een shirt. Apeldoorn komt in zalige kerstsfeer. Verschillende buren hebben lampjes in de tuin, meerdere vriendjes hebben thuis een boom.
Behalve... wij.
Ieder jaar is het weer een ding. Eenmaal in december, hebben wij al een flinke tocht achter de rug. Vanaf de kinderboekenweek in oktober is er om de week een nieuwe feestelijkheid. We gaan van verjaardag naar verjaardag naar verjaardag. De laatste is van Sinterklaas, die telt gewoon mee. Vaak is er nog een première of presentatie die we zelf hebben georganiseerd.
Daarna zijn we moe. Buiten wordt het donker en koud... We hébben het wel over een boom, maar die hálen we dus niet. Meestal zet ik alvast de dozen met kerstballen in de woonkamer, ik verspreid achteloos wat versiering. Soms geef ik de kinderen een bus met nepsneeuw om naar behoefte op de ramen te spuiten.
Eén keer was het zo bont, toen hebben we nota bene op derde kerstdag pas de boom staan optuigen! Maar gezellig was het wel.
Wat we wel doen, is afremmen. Hoe drukker de buitenwacht wordt, hoe rustiger wij zijn. Een keurig soort wisselwerking, bedenk ik me.
We zetten vaker een familiefilm op. Slapen langer uit. Zitten meer met onze boeken op de bank, nieuw gekregen van de Sint. Als gezin komen we tot elkaar - eigenlijk precies passend bij de vredige kerstgedachte.
Laat dat zijn wat ik jou wens, u, lezer van het Apeldoorns Stadsblad - iedereen. Een heerlijk rustige kerst, met tijd voor bezinning, samen met onze geliefden.
Ik hoop alleen dat u wél in een mooi versierd huis zit. Dat u het niet, zoals wij, hoeft te hebben van de tuinverlichting van de buren. Maar de ontspannen glimlach is het belangrijkste.

Meer berichten