Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Provincie

  Column

In Deventer woont de schrijver Özcan Akyol. Hij is een opvallende man, die columns schrijft voor De Stentor en het AD, waarin hij soms de vinger heel precies op gevoelige plekken legt.

In zijn nieuwe tv-programma 'Eus in Medialand' bezoekt hij mensen en projecten die, vaak ten onrechte, geen aandacht krijgen in de normale media. 'De mensen zijn daar boos over,' vertelde hij bij DWDD.

Hij legde uit dat de Noord/Zuidlijn van Amsterdam bijvoorbeeld veel vaker en terugkerend aandacht had gekregen in het nieuws, terwijl werkzaamheden aan een groot project als de Zeelandbrug waren genegeerd.

Sinds ik in Apeldoorn woon, begrijp ik beter wat mensen bedoelen met de Hilversumse bubbel. Voor mij is tegenwoordig wel zichtbaar dat veel programma's steeds gasten of onderwerpen herhalen die voor mij, import-Gelderlander, niet erg interessant meer zijn.

'Weet je nog, toen we in Apeldoorn kwamen wonen?' vroeg ik glimlachend aan Silvester. Een enkeling had mij haast defensief gevraagd of ik wel De Stentor las. Destijds moest ik erom lachen - mensen konden natuurlijk niet weten dat ik álles graag lees en liefst door elkaar. Liefst ook in een publieke ruimte, trouwens, ergens aan een leestafel.

Maar inderdaad: als het erom gaat dat je een uitbreiding van vliegveld Lelystad wilt tegenhouden, dan heb je wel media-aandacht nodig en dan is het zeker irritant als die zich op de Randstad blijft richten. Daarom vind ik de gedachte van Akyol achter zijn programma erg sympathiek.

Hij klaagde dat op de DWDD-tafel ook alleen landelijke kranten liggen plús 'het suffertje van Amsterdam' Het Parool. Als gimmick legt hij er vaak een Stentor naast. Klein verzet, erg leuk. Als ik ooit aan zo'n tafel uitgenodigd word, breng ik een Apeldoorns Stadsblad mee.

Meer berichten