Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Vrouwen

  Column

Vrijdag is het internationale Vrouwendag. In Apeldoorn wordt het voor de tweede keer officieel gevierd, vanaf 19.00 in Foenix. Er zijn meer activiteiten, bijvoorbeeld in Gigant en bij Nawijn & Polak.

Zelf ben ik van de generatie 'Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid'. Niets heeft mij in de weg gestaan om te studeren en te werken. Dacht ik. Daarom kwam de kennis voor mij als een schok, dat ik vanwege mijn vrouw-zijn stelselmatig ben achtergesteld.

Vorig jaar is een onderzoek gepubliceerd waarin wetenschappelijk werd bevestigd dat vrouwelijke auteurs op álle niveaus in het boekenvak een lager aanzien genieten dan mannen. Zowel de lezers als de verkopers als ook de critici, bleek uit het onderzoek, hebben de vrouwelijke auteur in lagere achting. Eerlijk gezegd: dat brak mijn hart.

Ander wetenschappelijk onderzoek liet weten dat er feitelijk geen verschil in kwaliteit is tussen mannelijke en vrouwelijke schrijvers. Wel is het zo, dat teksten die als 'mannelijk' worden beschouwd, vaker in de prijzen vallen.

Maar als ik dacht dat mijn hart al gebroken was, dan moest ik eens naar de voetbalwereld kijken. Afgelopen week stond in de krant dat tot 1971 (!) vrouwelijke deelname aan amateurvoetbal werd tegengehouden door de KNVB. Veel clubs heten nog altijd huppeldepup-'Boys'. De voorzitster van de Stichting Vrouwenvoetbal SC Heerenveen, Froukje Hof, werd onlangs geëerd met een standbeeld in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad. Zij stelde dat ze nog liever had gezien dat vrouwen samen met haar zouden strijden voor gelijke rechten.

Omdat er nog zoveel onzichtbare muren zijn, juich ik de Vrouwendag van harte toe. Apeldoorn heeft op dit moment zelfs haar eerste vrouwelijke burgemeester – zij het interim. Maar, een stap is een stap en in de krant lieten inwoners weten dat het ze niks uitmaakt.

Meer berichten