Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Zorgzaam

  Column

Eén zin viel mij op in een online lokaal interview. Die zin was: "Hij weet [...] dat je het in Apeldoorn op eigen kracht moet doen."

Het werd geschreven naar aanleiding van het feit dat Gigant ooit een speelfilm met een jonge Apeldoornse in de hoofdrol, geruisloos voorbij had laten gaan. Inderdaad opmerkelijk, het ging nota bene om een rol naast de beroemdheid Halina Reijn.

Maar klopt het, moet je het in Apeldoorn op eigen kracht zien te redden als je meer dan gemiddeld kunt? Als import-Apeldoorner valt één ding meteen op aan de stadscultuur en dat is juist de zorgzaamheid. Ik heb gezien dat mensen graag naasten steunen die verdriet hebben of in een moeilijke situatie verkeren. Wat mij betreft is dat een bijzondere en mooie eigenschap.

Maar zorgzaam zijn betekent niet dat mensen met grotere kracht, of buitengewoon talent, in de steek worden gelaten. Samen iemands last dragen, lijkt me even belangrijk als het samen dragen van iemands succes.

Het is een actuele vraag. Aanstaande donderdag gaat er namelijk officieel opnieuw een film draaien met een Apeldoornse in de hoofdrol: 'Brugklas - de tijd van m'n leven'.

Ik ben vast niet de enige die de jonge actrice, Sterre, mede heeft zien opgroeien. Ook door mij is ze destijds gecast voor een hoofdrol in een tv-pilot. Ze kan het en ze doet het.

Nu hoop ik dat de stad haar zal erkennen en zal steunen. Het najagen van een droom kan net zo eng zijn als het loslaten ervan. Zodat zij en al 'onze' andere talenten, mede op onze schouders, nog veel meer kracht vindt voor het bereiken van haar/hun droom. Zodat wij zorgzaam zijn.

Meer berichten