Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Inclusief

  Column

Misschien was het de stand van de sterren. Misschien lag het aan de hormonen, maar waarschijnlijk was het gewoon vanwege het prachtige gebaar. Ik schoot vol. Facebookend op de bank, werd ik geraakt door het mooie gebaar van gemeente Apeldoorn.

Eerst had ik niet door wat de hashtag (hekje) #Nashville betekende op Twitter. Ik geloof dat ik tussen de hashtags zocht om het draadje over #firstdates te volgen, de kans is groot, wat een heerlijk programma is dat. Maar er stond #Nashville in de toplijst en even dacht ik dat er een shooting was geweest.

Dat bleek niet het geval. Gaandeweg werd duidelijk dat het ging om een verklaring die al in augustus 2017 werd gepresenteerd in Nashville, Amerika. Maar nu, januari 2019, werd de Nederlandstalige versie gepubliceerd. Met hierin het statement dat homoseksuele seks zondig is en dat je van homofilie kunt genezen. Honderden orthodox-protestantse predikanten, voorgangers en prominenten hebben ondertekend evenals SGP-leider Van der Staaij.

Nou goed, Twitter stroomde dus meteen vol. Ik zag trouwfoto's van lesbische huwelijken, homofiele kusjes en veel regenboogverwijzingen. Flink wat gemeenten spraken zich uit. In Tiel, Hengelo en Brummen werd de regenboogvlag gehesen - zoals bij veel meer gemeenten. In Apeldoorn niet, want wij hebben al een regenboogzebrapad bij het station, was de idee. En de vlag wordt ieder jaar gehesen op Coming out-dag.

Maar er werd wel een gezamenlijk statement uitgeschreven door ruim 80% van de lokale politiek. 'In Apeldoorn kiezen wij voor gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. In Apeldoorn kiezen we voor een inclusieve samenleving waarbij ieder mens erbij hoort en zich thuis mag voelen.' Nou ja, en toen had je me dus.

Meer berichten