Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Aanprijzing

  Column

Mijn oog viel op het boek. 'Dat kan toch niet?' dacht ik. Maar het was zo. Op de kar bij Coda, tussen de boeken die nog in de kast moesten worden gezet, lag een exemplaar uit de serie 'De zeven zussen', van Lucinda Riley.

In de boekenwereld is 'De zeven zussen' een grote hit. Op de voorkant staat 'De internationale bestseller'. Vorig jaar heb ik van deze auteur weleens een boek weggelegd, maar nu twijfelde ik om haar nog eens te proberen. In mijn handen hield ik 'Storm', wat het tweede deel is.

In de zoekmachine keek ik of ook het eerste deel beschikbaar was. Maar nee, bij alle bibliotheekfilialen is er een wachtlijst en dan bedoel ik: vanaf vier tot wel zesentwintig reserveringen!

Als iedereen het boek drie weken in bezit houdt, dan ben je na drie tot twintig máánden aan de beurt! Maar hier stond ik dus, met het tweede boek. Ik nam het mee.

Pas na een paar dagen bestudeerde ik de achterkant en ineens zag ik het. De quote, de aanprijzing: 'Zo mooi geschreven en ontroerend...' Was getekend: Marij, The Read Shop Oranjerie.

Ineens herinnerde ik me dat Marij erover had verteld. Sinds de zomer ken ik haar namelijk. We hebben kennisgemaakt toen ze plaatsnam in de 'boekengroep' van vrouwen die mij adviseren tijdens het schrijven van mijn nieuwe roman. Het was, kortom, míjn Marij die achterop deze bestseller stond!

Tevreden lees ik het nu. Deze auteur Lucinda Riley heeft misschien een internationale hit te pakken (vierendertig landen), maar dat heeft ze mooi mede te danken aan de aanprijzing van een Apeldoornse uit de Oranjerie.

Meer berichten