Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Surprise

  Column

Nu mijn kinderen grote tieners zijn, dacht ik te stoppen met het vieren van Sinterklaas. Misschien konden we de feestelijkheden verschuiven naar de Kerstdagen? Maar mooi niet, dat wilden ze absoluut niet!

Het Sinterklaasfeest hebben wij hun hele jeugd volop gevierd. Met schoencadeautjes, verlanglijstjes en ieder jaar een uitgewerkt theatraal plan met waar de Zak van Sint nu weer zou staan en waarom. Die Zak heeft in de gang gestaan, in de tuin en zelfs in de kelder. Eén keer belde Sinterklaas om te vertellen dat de cadeaus op het balkon waren achtergelaten. We hebben geen schoorsteen, maar wij zongen gerust uit volle borst naar het nephaardje. Iedereen heeft er leuke herinneringen aan. Dus inderdaad, waarom zouden we er niet mee doorgaan..?

Omdat het een kinderfeest is, eigenlijk. En ook omdat het een fikse drukte geeft. Vanwege verjaardagen hebben we ieder jaar slechts twee weken om alle verrassingen te bedenken en te maken. Naast werk, school en optredens...

Aan de andere kant: de Kerstdagen bewaarden wij om samen uit te rusten. De tournee stond even stil, het was schoolvakantie en de uitgeverij ging tijdelijk dicht. We kwamen tot rust en tot elkaar, eigenlijk een prachtige invulling van de feestdagen. Waarom zouden we de drukte daarnaartoe verplaatsen? We kwamen tot de ontdekking dat we de afgelopen jaren geliefde gezinstradities hadden gecreëerd.

Dus ja: we hebben weer lootjes getrokken. Dit jaar was zelfs één van de weinige jaren, dat we niet honderd keer opnieuw moesten omdat weer iemand zichzelf had. Nu we hebben overwogen om ermee te stoppen, weet ik dat we er nog lang mee door zullen gaan. Vol verwachting klopt mijn hart.

Meer berichten