Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Uitvlucht

  Column

Silvester zat vast in Apeldoorn, vertelde hij. Eerst was zijn trein al na enkele minuten gestopt en na enige wachttijd kwam de mededeling dat ze terug moesten. Kennelijk was er een wisselstoring. De trein heeft minstens een half uur vertraging opgelopen, maar daar heeft hij niet op gewacht.

In plaats daarvan heeft hij thuis de auto opgehaald en vertrok opnieuw. Maar al meteen toen hij wegreed, hoorde hij het ingelaste nieuwsbericht dat de A1 tussen Apeldoorn en Amersfoort was afgesloten vanwege een groot ongeluk. 'Ik kon de stad gewoon niet uit,' zei hij geschrokken.

Toevallig had ikzelf enkele dagen ervoor ook vast gezeten, in Goes. Vanwege 'een aanrijding met een persoon'. Dat zijn verdrietige situaties en je weet bovendien dat het sowieso uren zal duren.

Het leek me dat vanuit Goes wel een regiobus naar Dordrecht zou rijden, maar dat bleek niet het geval. Omreizen via een andere plaats in Zeeland, bleek ook totaal geen optie. Verbijsterd belde ik naar huis. Ik zat vast. Ik bedoelde echt: vast.

Een vriendelijke Goesenaar vertelde dat hij het andersom ook weleens had meegemaakt. De Westerscheldetunnel was dicht en ook de weg bij Antwerpen was afgesloten. Toen kon hij niet naar huis.

Dat heb je in Apeldoorn gelukkig niet, dacht ik. Met de trein kan je via drie routes aanrijden: Zutphen, Amersfoort of Zwolle. Silvester bijvoorbeeld, kon die dag uiteindelijk via Arnhem omrijden en hij ging alsnog op het nippertje op tijd het podium op.

Terwijl ik... Er zat in Goes niets anders op dan de rest van de middag te shoppen en in cafeetjes cappuccino's te drinken. Het was vreselijk, dat begrijp je wel.

Meer berichten