Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Fietsen

  Column

In een Amsterdams café zocht ik een tafel om te lunchen. Alleen aan de grote leestafel was nog ruimte, aan de kopse kant tegenover twee bejaarde dames. Precies toen ik plaatsnam, hoorde ik de ene zeggen: 'Waarom gaan ze niet fietsen in Gelderland?'

Ik dacht nog: Ja, een goed idee! Even twijfelde ik of ze soms een uitje aan het plannen waren voor hun vriendengroep. Zeker als je wat ouder bent, maar ook jong, is het heerlijk om een fijne fietstocht te maken.

Maar helaas begreep ik al gauw dat het denigrerend was bedoeld, in de zin van: ga toch fietsen, fiets een eind heen... De suggestie om het in Gelderland te doen, moest het extra vervelend maken.

'Hier is het toch veel te druk met al die toeristen,' mopperde de andere instemmend. Het was 13.00 uur. Ze dronken bier en aten kroketten. Tijdens het wachten op mijn tosti, voelde ik me trots worden op Gelderland en het heerlijke fietsen dat je hier kunt doen.

Vandaar dat ik zachtjes gnuifde toen ik ze even later tips aan elkaar hoorde vragen over hoe je in vredesnaam het Amsterdamse centrum uit kunt komen voor een tochtje. De ene reisde altijd naar een bepaalde metrohalte, begreep ik, maar kennelijk was het daarna een enorm gedoe om met haar fiets in en uit diverse liften te gaan. Tsja, dat heb je niet als je in Gelderland gaat fietsen!

Tevreden bleef ik in mijn krant kijken terwijl ik in gedachten met de dames bezig was. Je kunt hier gewoon vanuit je eigen woning alle richtingen kiezen, ja, misschien zou het goed voor ze zijn om hun stad een keertje uit te gaan. Dan komen er meteen ook wat plaatsen vrij voor dagjesmensen, die rustig een tosti willen eten in een Amsterdams café.

Meer berichten