Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Vakantiewerk

  Column

Bij wijze van vakantie gaan wij werken. Het klinkt grappig om het zo te zeggen, maar het is ook gewoon waar. In Portugal helpen Silvester en ik op een kleinschalig kunstfestival van een bevriende comedian.

Silvester zal er optredens verzorgen, maar ook een tekenworkshop geven - als tekenaar van de kinderboekenserie zijnde. Ikzelf verzorg schrijfworkshops voor zowel jeugd als volwassenen. Intussen verblijven we op het landgoed van de organisatie.

Het schijnt een geweldige beleving te zijn. De kunstenaars/artiesten verblijven samen met de cultureel vakantievierders op het landgoed; enkele tientallen mensen.

Er is een olijfgaard, een zwembad en een zomerbar. Een eigen bron, loungeplekken en eten uit de moestuin. Dus ja, dat móést ik zien, vandaar de werkvakantie.

In mijn koffer zitten schrijfwaren en taalspelletjes. Ik heb een alfabet-stempelsetje en verhalenkaartjes ingepakt. Verder is er locatietheater aanwezig, een textielkunstenaar en een pianist.

Meer dan genoeg stof om over te schrijven, dus. Wat mij betreft maken de deelnemers een eigen vakantieverhaal. Over van alles mag het gaan: het slapen in de tent, de artiesten, de hitte en misschien een mooi moment op het dansstrand.

Om lekker te schrijven heb je rust nodig, vrije gedachten en een opgeruimd gemoed. Dat is tenslotte een streven van veel vakantiegaanders, dus ik zet ze graag aan het werk.

En daarna, als ik weer thuiskom, zal ik zin hebben om aan de slag te gaan. Maar dat komt natuurlijk, omdat het werk bij wijze van spreken een vakantie voor me is.

Meer berichten