Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Insecten

  Column

Deze zomer spring ik in huis achter insecten aan. Ben ik de enige? Bijen, wespen, motten en ook libellen: ik probeer ze allemaal naar buiten te begeleiden. Om ze te redden.

Dit voorjaar publiceerden kranten namelijk alarmberichten over de krioelende beestjes. Het gaat niet goed met ze. Maar als ze uitsterven, hebben wij weinig kans om nog te overleven.

Binnen tien tot twintig jaar zou het al crisis zijn, heeft een bioloog voorspeld*. Zonder insecten raken we ons voedsel kwijt; als eerste de vruchten uit de boomgaard, zoals appels, kersen en peren.

Bijen zorgen voor de verstuiving van onze fruitbomen, maar ook aardse insecten zoals wormen, mieren en pissebedden hebben we hard nodig. Zij breken organisch materiaal af en zorgen ervoor dat planten en bomen het weer als voeding kunnen gebruiken.

Mijn gezin vindt mijn gedrag, eh, typisch. Zodra ik een wesp in de keuken hoor zoemen, begin ik te roepen dat niemand eraan mag komen. Ik wapper met een krant om het beestje richting de deuropening te helpen.

Andersom vind ik het gedrag van mijn kinderen ook opvallend. Ze weten toch dat insecten belangrijk zijn? Ze weten ook dat ze heus niet zomaar steken. Waarom springen ze dan op bij elk geluid?

Op een zomerse kaartavond vingen we één wesp die zo groot was dat we hem met zijn allen gruwend hebben bekeken voordat we hem vrij lieten, dat wel. Maar vlak daarna holden onze kinderen, vriendjes ook, alweer gillend naar buiten. Paniekend om hulp nadat ze het gebrom hoorden van een... vlieg. We hebben nog een lange weg te gaan.

*Bioloog Dave Goulson, 28 april 2018 in Trouw.

Meer berichten