Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Hartman

  Column

Ik ga op vakantie met de zoon van Evert Hartman. Nou ja, gaan met twee gezinnen en eigenlijk kennen vooral wij, de vrouwen, elkaar. Wat het zo leuk maakt, is dat we in kruisverband allemaal creatief collega zijn van elkaar. Plus de kinderen kunnen het vinden...

Meer dan voldoende redenen dus, maar vandaag ging mijn aandacht naar het feit dat hij, de vader van het gezin, ook de zoon is van Evert Hartman (1937-1994) - de gelauwerde kinderboekenschrijver uit mijn jeugd. Deze man wéét hoe het is om kind te zijn van een kinderboekenschrijver. Ik stel me voor hoe mijn dochter en hij, twee generaties, aan een picknicktafel ervaringen delen.

Mijn dochter namelijk, was er heus niet altijd blij mee dat haar klasgenootjes mijn boeken lazen. Op het schoolplein werd haar elke dag gevraagd hoe het was om kind van een schrijfster te zijn. Zij vond dat destijds lastig en zelf had ik er totaal niet bij stilgestaan, eerlijk gezegd.

Maar nu gaan we op vakantie met een ervaringsdeskundige. Zijn vader, de opa dus, won meermaals de prijs van de Nederlandse Kinderjury en zelfs een keer de Europese Jeugdboekenprijs.

Zouden de kleinkinderen van Evert Hartman zijn boeken al kennen? Als vanzelf vraag ik me af of mijn eigen toekomstige kleinkinderen nog zullen kennismaken met mijn boeken. Vast wel, via mijn kinderen... In mijn boeken zien ze dan een stukje van de tijdgeest, zoals ik die nu ook bij Hartman teruglees.

Maar één ding weten we alvast zeker. En dat is, dat mijn dochter nooit van de vraag zal loskomen: hoe is het om kind van een kinderboekenschrijver te zijn? Want zelf sta ik tenslotte ook te popelen om het te vragen aan de zoon van Evert Hartman.

Meer berichten