Column Nanda Roep: Kokkie

  Column

APELDOORN - Schrijfster en uitgeefster Nanda Roep schrijft wekelijks over Apeldoorn, waar zij woont met haar man, cabaretier Silvester Zwaneveld, en hun twee kinderen.

Het gebeurde in snackbar Kokkie. Ik ging op een stoel zitten wachten op mijn bestelling en scrolde wat op mijn telefoon.
Wij zeggen het trouwens voluit: 'snackbar Kókkie!' Met nadruk op de 'o' en een uitroepteken erachter. Het was zo'n beetje de eerste vraag toen we naar Apeldoorn gingen: hoe heet onze nieuwe snackbar? De naam maakte ons vrolijk, wij hadden daarvoor alleen Febo.
(Big Snack is overigens ook zo geinig, dat zeggen we met gebiedende stem).
Ik ken inmiddels eigenaar Marcel omdat zijn dochter weleens Plaza Patatta las, mijn serie kinderboeken. Bovendien maak ik er soms auteursfoto's. Dan schuift Marcel een bord friet in beeld en dat past perfect bij de boekenserie.
Toen mijn frietjes klaar waren, kreeg ik te horen dat ik naar de opticien moet.
"Hoezo?"
Hij deed voor hoe ik naar mijn telefoon had gekeken: arm uitgestrekt en wenkbrauwen fronsen om de letters nog te kunnen zien. "Ja, dat is wel aan de hand!", lachte ik terug. Maar ik geloofde er natuurlijk niks van. Zo erg kon het heus niet zijn.
Pas daarna viel het me zelf op. Ook de krant schuif ik een stukje verder weg. De letters van mijn boek kan ik niet meteen lezen, ik moet eerst even focussen. Mijn telefoon is dus een probleem, zelfs zichtbaar voor anderen…
Verrek, ik moet naar de opticien!
Nu is het zo, dat Silvester een bril draagt. Ik ben geregeld even mee naar binnen gestapt. Daarom weet ik dat de dochter van de opticien óók mijn Plaza Patatta-boeken heeft gelezen.
Apeldoorners noemen hun stad een dorp vanwege de ons-kent-ons-verbanden. Zelf vind ik dat een voordeel. Ik ben ervan overtuigd dat er straks goed voor de kippige schrijfster zal worden gezorgd.

Meer berichten