Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Aftellen

  Column

Kent iemand nog de vroegere strips van 'Paling en Ko'? Daarin moest Paling soms wachten tot Ko een klus had geklaard. Als Ko dan terugkwam, had Paling een ellenlange baard en een spinnenweb, mét spin, aan zijn neus.

Dit voorjaar heb ik vrijwel dagelijks aan deze stripserie gedacht. Het kwam door het aanstaande EK Beachvolleybal, dat deels in Apeldoorn wordt gehouden. Op het Raadhuisplein namelijk, staat een aftelklok die aangeeft wanneer het toernooi begint.

Die klok is honderd dagen ervoor begonnen met aftellen. Honderd. Voor ons, die bijna dagelijks een ommetje maken in het centrum, leek het alsof de periode nooit voorbij zou zijn.

Silvester is fan van het toernooi en die kan niet wachten tot het begint. Maar voor zoon en mij was het de klok zelf die onze aandacht trok. 'Dit duurt wel erg lang,' zei zoon in het begin.

En ik: 'Het begint nog stééds niet.' We zagen het 84 dagen worden, 83 en 82... Daarna 80, 79 en 77... Tergend langzaam ging het, we werden er gerust licht wanhopig van.

Gaandeweg gebeurde het, dat mijn zoon en ik automatisch onze schouders lieten zakken in de buurt van de aftelklok. De afgelopen weken liepen we kromgebogen het plein af. Kwebbelig mopperend dat we ellenlange baarden hadden gekregen, en een spinnenweb aan onze neus. Het werd ons ding, zeg maar.

Voor een moeder is het dierbaar als je tienerzoon samen grapjes maakt - in het openbaar nog wel. We sleepten ons denkbeeldig over het plein en liepen daarna lachend verder. Nu begint het toernooi aanstaande zondag en is ons spelletje voorbij. Tijdens de wedstrijden zal ik met plezier denken aan de vrolijke (en lange!) periode die eraan vooraf ging.

Meer berichten